Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrabrost

Allyn Rose: Biram život, a ne ljepotu pa ću odstraniti grudi

'Miss New York Mallory Hytes Hagan, 23, is crowned by Miss America 2012 Laura Kaeppeler after being named Miss America 2013 during the Miss America Pageant in Las Vegas January 12, 2013. REUTERS/Steve
Foto: 'STEVE MARCUS'
1/5
15.01.2013.
u 09:40

Misice oboljele od Tourettea, autizma... dokaz su da se nesavršenost vratila u modu. Allyn Rose rak dojke spriječit će operacijom. – I da sam postala Miss Amerike, otišla bih na operaciju – kaže Rose.

Osobnu nesreću najjači pretvaraju u prednost. Upravo to pošlo je za rukom kandidatkinjama za naslov Miss Amerike čije je ovogodišnje natjecanje iza sebe ostavilo nekoliko zanimljivih priča o ljudskoj hrabrosti. Iako je prošle subote u Las Vegasu pobjedu odnijela Miss New Yorka, 23-godišnja Mallory Hagan, slavlje su joj zasjenile i miljenice javnosti svojom hrabrošću postale upravo njene suparnice.

Traume iz djetinjstva

Naime, prekrasna Miss Washington D. C.-a, 24-godišnja Allyn Rose uskoro ide na preventivnu operaciju odstranjenja grudi. Njene majka, baka i teta žrtve su raka dojke. Allyn je naslijedila gen za karcinom pa je operacija jedini način prevencije i zahvat uz koji je sigurna da će sačuvati život.

– Operacija će možda narušiti moju ljepotu, zacijelo i moje psihičko stanje, ali ostat ću živa. Ljepota je prolazna, a hrabrost i ljubav pišu povijest – kazala je Allyn. Njenoj priči koja lako može postati filmski scenarij uz bok ide priča Miss Montane, 18-godišnje Alexis Wineman koja je postala prva autistična misica.

– Imala sam grozno djetinjstvo. Osjećala sam se drugačijom jer u jednoj minuti bila bih strašno sretna, a već u drugoj neopisivo tužna. Bila je to posljedica Aspergerova sindroma koji mi je ustanovljen prije sedam godina – govori misica i dodaje:

– U školi su mi govorili da sam retardirana i da ne zaslužujem biti živa. Nisam imala prijatelja. Ali u trenutku sam se probudila, osvijestila da ja moram pobijediti autizam, a ne on mene i naučila ga kontrolirati. Želim svima dokazati da je to bolest s kojom se najnormalnije živi.

Od rijetkog neurološkog poremećaja, Touretteova sindroma koji karakterizira naglo i nekontrolirano trzanje tijela i izgovaranje pojedinih riječi, boluje 20-godišnja Miss Iowe Mariah Cary.

– Poremećaj mi je dijagnosticiran u dobi od osam godina. Svojim "ispadima" plašila sam drugu djecu koja nisu shvaćala moju bolest. Manu sam na kraju pretvorila u prednost i postala članica udruge oboljelih od tog sindroma pa neupućenima objašnjavam da se, iako drugačiji, nemamo čega sramiti – odlučna je Mariah.

Kukavice odustaju

Hrabrost je pokazala i Miss Mainea Molly Bouchard (21) koja je smršavjela 23 kg i na natjecanju ljepote prvi se put pojavila 2008. u kupaćem kostimu, a sada je bila i u finalu ovogodišnjeg izbora Miss Amerike. Da finalna večer bude spektakl različitosti, doprinijela je i Miss Portorika Kiaraliz Medina (20) koja od natjecanja nije odustala ni nakon što je uganula zglob kada se onesvijestila prije nekoliko dana.

Na pozornicu je izašla šepajući i štake pretvorila u modni dodatak. Sve one dokazale su da se, unatoč kritikama da natjecanja ljepote njeguju kult savršenosti i promiču krive vrijednosti, i u taj svijet vraća ljudskost koja je na kraju najjači pokretač promjena.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije