Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Budućnost dominira

Zašto mogu Crnogorke, a Hrvatice ne!

rukomet
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
13.05.2015.
u 10:18

Po broju naslova (dva) Budućnost je dostigla slovenski Krim, mađarski Györ i Leipzig

U godini kada je Podravka-Vegeta 1996. godine osvojila Kup prvakinja, Budućnost je ispala u osmini finala. I dok je "kokicama" to bio posljednji europski trofej i posljednji veliki rezultat, sastav iz Podgorice je iz godine u godinu rastao. Od 1999. do 2002. godine ispadale su u polufinalu (dvaput ih je izbacio Krim, jednom Hypo). Bile su to godine kada su se na sceni pojavile Bojana Popović i Maja Savić. Uslijedila su dva ispadanja u četvrtfinalu, a od 2005. do 2010. godine Podgoričanke nisu uspjele proći ni skupinu.

Imaju želju, volju, motiv...

Prekretnica nastaje 2010. godine kada klub preuzima Dragan Adžić i kada osvajaju Kup kupova. Okosnicu sastava čine domaće igračice - Bulatović, Radičević, Jovanović, Knežević, Mehmedović. Bile su samo tri inozemke - Mađarica Szamoranski i Hrvatice Lidija Horvat i Sanela Knezović.

- Kad sam došla u Budućnost tek sam tada vidjela što znači organiziran klub. Igračicama ništa ne nedostaje i mogu se posvetiti samo rukometu. Sve domaće igračice imaju nevjerojatnu želju, volju i borbenost da nešto postignu. Jako su složne, to je poseban mentalitet kakvog nema nigdje - istaknula je Lidija Horvat koja se zbog neslagannja s trenerom Adžićem nije zadržala u klubu.

U posljednje četiri godine Budućnost postaje europski hit. Dvaput osvaja Ligu prvakinja, jednom igra u finalu i jednom u polufinalu. U tom sastavu našlo se mjesta i za naše igračice - Dijana Jovetić osvojila je Ligu prvakinja 2012. godine, a Marta Žderić ove godine, dok je Katarina Ježić prošle godine igrala u finalu.

- Budućnost je još u vrijeme jugoslavenske lige uvijek bila u vrhu. Iz tog podneblja uvijek su dolazile kršne igračice, a rukomet je bio sport kao stvoren za Crnogorke. Nisu ti rezultati došli slučajno. Oni ozbiljno ulažu u školu rukometa, a tamo danas rade Bojana Popović i Maja Savić, legende kluba. Njihove igračice 1996. godišta bile su četvrte u Europi. To su djevojčice koje će uskoro igrati za prvi sastav, a sada iskustvo stječu igrajući za Danilovgrad, drugi sastav Budućnosti - rekla je Klaudija Bubalo, direktorica rukometnog kluba Lokomotive.

Dva milijuna za naslov

U cijeloj priči bitan je i novac.

- Naravno. U Crnoj Gori se ne plaća porez na sport. U državi su procijenili da su ženski rukomet i vaterpolo sportovi u koje treba najviše ulagati za promociju države. Rukometašice Crne Gore bile su europske prvakinje 2012. godine i osvajačice brončane medalje na Olimpijskim igrama u Londonu. Dok je Podravka imala veliki budžet zahvaljujući sponzoru bila je europski prvaki. Bez novca se ne može napraviti ni jaki klub niti se najbolje domaće igračice mogu zadržati. U ženski se sport u Zagrebu ne ulaže - istaknula je Klaudija.

Budućnost ima proračun od dva milijuna eura. Uz kvalitetne domaće igračice klub dovodi i kvalitetne strane igračice i danas ih u klubu ima sedam.

- Sve njihove igračice već imaju potpisane ugovore na sljedeće dvije sezone. Tako da će Budućnost i dalje vladati Europom, u to sam uvjerena - zaključila je Klaudija Bubalo.

>>Nadam se da ću jednom podići pehar

Komentara 3

PD
pl.domagoj
10:42 13.05.2015.

On još žive i rade na polu jugoslavenskom stilu tj .država troši silnu lovu na promociju sporta i države a live nemaju uzimaju tkz.Dalekovodima ,Industrogradnjama i ostalim jakim firmama sve dok ne propadnu a kod nas bi neki htjeli tak raditi ali je pipa zatvorena.Mi smo u procesu borbe za spas žive glave i nema se vremena baviti sportom imamo puno večih briga .Mora se raditi kao Medveščak imaš lovu bori se riskiras svoju lovu i to je to nema više juge.To u crnoj gori uskoro puca ko napuhnuti balon ala kao sanader kod nas.

Avatar dosadni
dosadni
10:53 13.05.2015.

zato kaj su trenutno bolje

GO
gotovinaa
10:46 13.05.2015.

Pl. domagoj, ne njajke!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije