Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stao u Krapini

Živi svoj životni san - biciklom putuje od Tokija do Lisabona

'24.09.2013., Krapina - Umirovljeni inzinjer IBM-a iz Japana 60-godisnji Minoru Takashima 8.01. ove godine otisao je u mirovinu, a odmah dan poslije je iz Japana avionom otisao u Tajland odakle je kre
Foto: 'Matija Topolovec/PIXSELL'
1/3
25.09.2013.
u 12:00

Prvog dana mirovine, 9. siječnja ove godine pozdravio se s obitelji, sjeo na avion do Bangkoka, odakle je na dva kotača, s 35 kilograma prtljage, došao i do Hrvatske

Mnogi rijetko dočekaju priliku da ostvare svoj životni san, ma koliko velik ili malen bio. A Krapinčani su jučer i dan prije, kada je stigao u njihov grad, imali prilike vidjeti upravo jednog takvog čovjeka. Minoru Takashima (60) japanski je umirovljenik koji je dan nakon 60. rođendana odlučio konačno ispuniti svoju životnu želju. Biciklom proći put kojim će spojiti Tihi i Atlantski ocean - od Japana do Portugala.

Zasluženo pivo nakon puta

- U mirovinu sam otišao 8. siječnja ove godine, a radio sam u IBM-u u Tokiju kao inženjer. Već 9. siječnja oprostio sam se od supruge i kćeri, uzeo bicikl, sjeo na avion do Bangkoka odakle sam nastavio biciklom. Želja mi je doći do Lisabona - ispričao nam je simpatični Minoru, kojeg smo zatekli u krapinskom hostelu Barrock, u kojem je ispijao pivo nakon puta od Zagreba do Krapine.

A prije te dionice, prevalio je put od gotovo 15 tisuća kilometara. Tajland, Laos, Vijetnam, Kina, Hong Kong, Kazahstan, Kirgistan, Uzbekistan, Azerbejdžan, Gruzija, Turska, Grčka, Albanija, Makedonija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina i Hrvatska zemlje su kroz koje je prošao na svoja dva kotača s 35 kilograma opreme i čeličnom voljom, koja će mu omogućiti da prođe još desetak zemalja do željenog cilja. Impresivni niz prekidao je dva puta.

- U Kini su mi ukrali putovnicu, novčanik s dokumentima i svu gotovinu koju sam imao kod sebe, nekih 1500 eura. Stoga sam se tamo morao zadržati tri tjedna, dok nisam izvadio nove dokumente - prisjeća se Minoru, koji je otada prelazio po 70-ak kilometara svakog dana, sve do Uzbekistana, gdje su ga zatekle nesnosne vrućine.

\'Vratit ću se supruzi\'

- Svakog dana bilo je između 40 i 50 stupnjeva, stoga sam tu dionicu odlučio preskočiti. Opet sam sjeo na avion, do Bakua u Azerbejdžanu, odakle sam nastavio na dva kotača - kaže Minoru, dodavši da je odsjedao u hotelima i hostelima, a ako se našao u mjestu koje nije imalo ni jedno od toga, sastavio bi šator. O cijelom putu u stankama piše blog, a s ženom i kćeri, u kojima ima veliku podršku, čuje se jednom tjedno.

- I kći je prije četiri godine išla na put oko svijeta. Uostalom, pa i supruga je upoznala u Indiji, a sada žive u našoj kući u Tokiju, otkrio je Minoru, rekavši da kada njegovo putovanje završi, a planira da će to biti u prosincu, sjeda na avion i vraća se supruzi. A onda, pitali smo. - Malo odmora, a želio bih i djeci u nižim razredima predavati o svojim iskustvima i kako je lijepo sanjati i raditi na tome da se to i ostvari. I da, vjerojatno ću biciklom malo i do Južne Amerike. Čuo sam da je prekrasna - zaključio je.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije