Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Životni pothvat

Veslat će 35 sati i prijeći 260 kilometara

'sisak - 17.06.2010., Sisak - Sisacka ekipa priprema se na Kupi za utrku neeretvljanskih camaca. Photo:Nikola Cutuk/pIXSELL'
'Nikola Cutuk/PIXSELL'
18.06.2010.
u 08:25

Siščanin Franjo Šaban, član Udruge lađara Sisak, u petak će se, uz Bjelovarčane, Riječane i neretvanske lađare, uputiti na put preko Jadrana.

Siščanin Franjo Šaban, član Udruge lađara Sisak, danas će se, uz Bjelovarčane, Riječane i neretvanske lađare, uputiti na put preko Jadrana. Udruga lađara Neretve organizira pothvat "Tragovima pradjedova", kojim žele oživjeti vezu moliških Hrvata s pradomovinom. Moliški Hrvati su iz domovine u Italiju otišli u 16. stoljeću, bježeći pred Turcima, a pretpostavlja se da su more prešli upravo u neretvanskim lađama.

Posada planira za nekih 35 sati aktivnog veslanja prijeći rutu dugu 260 kilometara. Kreću iz Ploča, a cilj je talijanski grad Termoli. Sudjeluju četiri ekipe veslača, a po osam članova ekipe izmjenjivat će se svaka dva sata u veslanju. Cijelo će ih vrijeme pratiti brod HRM-a, na kojemu će biti sva potrebna logistika za putovanje. Kako bi se što bolje pripremili za pothvat, neretvanski su lađari sisačkoj udruzi posudili i autentičnu lađu.

– Međusobno smo skupili novac kako bismo dopremili lađu u Sisak. Ovom, a i ostalim našim akcijama, želimo promovirati Sisak kao grad na tri rijeke i oživjeti aktivnosti mladih na rijeci. Nadamo se da će Grad i Županija prepoznati naš trud – kaže Pavle Zrnić, predsjednik udruge. Iako je i on trebao sudjelovati u akciji, nažalost, Zajednica sportskih udruga Grada Siska put, u iznosu od 1.500 kuna, financira samo jednoj osobi.

– Odlučio sam da to bude Franjo, jer je iznimno odgovoran i savjestan, i zaslužio je to svojim radom – ističe Pavle. Rekreacijski veslač Franjo Šaban inače je psiholog u županijskom Obiteljskom centru, a svoje oduševljenje zbog mogućnosti sudjelovanja u neobičnom i opasnom pothvatu ne krije.

– To mi je bila želja od davnina, pa sam jako sretan što sam izabran. Treninzi su naporni, vježbamo svaki dan po sat, sat i pol, ali ekipa je odlična i visoko motivirana – kaže Franjo. Ipak, brine se kako će sve ispasti.

Udruga sisačkih lađara postoji već sedam godina i sudjeluje u raznim aktivnostima u Sisku, županiji, ali i šire. Dobru suradnju imaju s neretvanskom udrugom s kojom redovito sudjeluju u maratonu lađa Metković - Ploče. – Velik je interes za ovakvom rekreacijom, osobito kod mladih. Imamo 30-ak mladih članova svih uzrasta, a funkcioniramo jedino zahvaljujući entuzijazmu – zaključuje Zrnić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije