Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stručna praksa

Učenice iz Litve uče u Karlovcu sve ‘tajne’ frizerskog zanata

frizeri
Kristina Štedul Fabac/Pixsell
21.03.2013.
u 11:01

Pokazali smo im što znači biti dobar frizer, kako komunicirati sa strankama, kako se struka razvija kod nas... – kaže Ivica Pavlačić

Imamo uglavnom pozitivnih iskustava. Jako je lijepo. Osim stručnog dijela, razgledali smo Karlovac, ali i Zagreb u kojem smo posjetili Muzej suvremene umjetnosti i Opatiju. Neopisiv je osjećaj bio kada smo ugledale more – zadovoljne su učenice iz Litve, koje se školuju za frizerke.

 Izgraditi samopouzdanje

 Njih osam, zahvaljujući europskom programu mobilnosti, na dva je tjedna ugostila karlovačka Mješovita industrijska škola. Ta karlovačka srednjoškolska ustanova, koja je dosad omogućila stručno obrazovanje i edukaciju u inozemstvu za pedesetak svojih učenika i dvadesetak profesora, sada je po prvi puta ugostila školarce iz inozemstva.

 Praktična nastava omogućena im je u najboljim karlovačkim salonima Blanke Benković, Katice Rade, Nade Barić i Ivice Pavlačića.

 – Ugostili smo ih na svjetskoj razini. Pokazali smo im što znači biti dobar frizer, kako se ponašati u komunikaciji sa strankama, kako se frizerska struka razvija kod nas... Dali smo im osjećaj važnosti i priliku da izgrade vlastito samopouzdanje.

Vrlo je važno da u svojoj zemlji prenesu pozitivna iskustva iz Karlovca i Hrvatske da bi naša djeca jednog dana isto tako bila dočekana i kod njih – napomenuo je poznati karlovački frizer Ivica Pavlačić, koji im je na seminaru otkrio i neke ‘tajne’ zanata. Iako su dojmovi svih sudionika uglavnom pozitivni, prvi dolazak učenika iz inozemstva u naš grad, pokazao je na čemu treba poraditi i kako se još bolje pripremiti za sljedeću razmjenu.

 – Radne navike su drugačije. One su možda očekivale nešto drugo na praksi, ali mi smo se potrudili da je odrađuju od 12 do 18 sati da se ne moraju rano buditi. Međutim, sustav školovanja kod njih potpuno je drugačiji što do njihova dolaska nismo znali.

Ovdje su kod nas učenice od 19 do 23 godina. U Litvi osnovna škola traje deset godina, potom srednja strukovna još dvije, nakon čega slijedi praksa. To je puno bolje, jer naši su učenici već sa 17 ili 18 godina na tržištu rada što predstavlja veliki problem i njima i poslodavcima – kazala je ravnateljica Mješovite industrijsko obrtničke škole Snježana Erdeljac.

 Stižu dizajneri interijera

 Litvanke u Karlovcu borave do subote. Osim u razgledavanju naših znamenitosti, slobodno vrijeme krate i plesanjem zumbe, salse...

Nakon njih, početkom travnja u karlovačku školu stiže nova grupa učenika iz Litve. No, nije riječ o frizerkama. Ovog puta dolazi njih šestero, koji se školuju za dizajniranje interijera. Tijekom svog boravka uredit će i školsku zbornicu. U školi s nestrpljenjem čekaju njihov dolazak, ali i povratak svojih 14 učenika koji su na praksi u Frankfurtu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije