Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zaštita od mina

U najistočnijoj županiji do sada pronađeno 30 avio-bombi

'29.11.2012., Slavonski Brod - Prilikom kopanja temelja u Ulici Vatroslava Jagica pronadjena je neeksplodirana bomba iz II. svjetskog rata. Radi se o tipu americke avionske bombe teske 250 kilograma.
'Ivica Galovic/PIXSELL'
18.04.2013.
u 10:20

Zanimljiv je podatak da je na području Vukovarsko-srijemske županije pronađeno 30 zrakoplovnih bombi, od čega je 21 datirala iz vremena Drugog svjetskog rata, a preostalih devet iz Domovinskog rata

Policijska uprava vukovarsko-srijemska podsjeća kako je travanj proglašen mjesecom zaštite od mina i upozorava na oprez jer u najistočnijoj županiji još je 31 četvorni kilometar minski sumnjivog zemljišta, isključivo poljoprivrednog i šumskog zemljišta dok je nakon završetka Domovinskog rata bilo čak 125 četvornih kilometara zagađeno minama. 

Zanimljiv je podatak da je na području Vukovarsko-srijemske županije pronađeno 30 zrakoplovnih bombi, od čega je 21 datirala iz vremena Drugog svjetskog rata, a preostalih devet iz Domovinskog rata. Zrakoplovne bombe, teže i od 100 kilograma, deaktivirane su jednim od tri uobičajena postupka - spaljivanjem, kontroliranom detonacijom ispod površine zemlje ili deflagracijom, kombinacijom ova dva postupka. 

Prema službenim evidencijama PU vukovarsko-srijemske, od mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja do danas, 41 osoba je smrtno stradala od zaostalog minsko-eksplozivnog sredstva, dok su 52 osobe teško ozlijeđene. Kako bi se spriječile tragedije, policija savjetuje građane neka ne ulaze u označena minska polja i minski sumnjiva područja, poštujte znakove opasnosti od mina, ne uklanjajte znakove opasnosti - budite odgovorni prema drugima, ne dirajte nepoznate predmete i eksplozivne ostatke rata, obilježite mjesto pronalaska minsko-eksplozivnog sredstva ili neeksplodiranog, ubojitog sredstva i obavijestite policiju na broj 192, obavijestite i sustav žurne pomoći na broj 112, izbjegavajte rizično ponašanje - zovite upomoć i razminiranje prepustite stručnjacima!

>>Mina eksplodirala kada ju je pokušao prerezati brusilicom

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije