Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prvi u hrvatskoj

U Hrvatskoj osnovali prvi “Fond za pravo na pristup informacijama”

HSLS pozega
Duško Mirković/Pixsell
03.08.2010.
u 10:13

Očito je da naknadom od 10 kuna gradska vlast želi od građana skrivati informacije – poručuje Smolčić.

Požeško-slavonski HSLS na današnjoj konferenciji za novinare objavio je da su osnovali “Fond za pravo na pristup informacijama” revoltirani diskriminirajućom odlukom požeškog gradonačelnika Zdravka Ronka po kojoj se preslik jedne stranice službenog dokumenta naplaćuje 10 kuna. Naime, ako građani pozivajući se na Zakon o pravu na pristup informacijama zatraže od gradske uprave da im se fotokopira neki dokument, platit će svaku stranicu 10 kuna što je najveća cijena u Hrvatskoj. U većini gradova ona iznosi jednu ili 1,5 kunu, a u mnogima kao što je Zagreb, Đakovo, Našice, Varaždin naknade ni nema.

- Pozivamo sve građane da nam se obrate s pitanjima koja ih zanimaju iz djelokruga rada gradske uprave kako bi formulirali zahtjev kojim mogu pristupiti informacijama te kako bi im informaciju učinili dostupnom bez naknade – kazao je Vjeran Blašković, član požeškog HSLS-a.

Nino Smolčić, predsjednik ŽO HSLS-a upozorio je da bi naknada trebala biti besplatna jer građani su ionako već platili i službenika, i papir i fotokopirni stroj. 

- Smatramo kako je ostvarivanje prava na pristup informacijama jedno od temeljnih prava svakog građanina, a na taj način ostvaruje se transparentnost rada. Intencija zakona nije samo da građani budu informirani već i jedna od antikorupcijskih mjera. Očito je da naknadom od 10 kuna gradska vlast želi od građana skrivati informacije - poručuje Smolčić.

Komentara 10

SA
samuraj2010
11:58 03.08.2010.

Znade li tko koliko je istine u tome da je WAZ potuno kupio i pruzeo od Pavica, EPH i Jutarnji List. Nedavno se Bodo, pohvalio u Munchenu, da jest istina da je morao otici iz Srbije no da zato Hrvatskuu drzi jos cvrsce i da tu uistinu moze sve. Ako je tome tako, da je nesretni Pavic, izgubio EPH, pravo mu budi, no Hrvati bi ipak trebali znati tko i u cijem interesu upravlja EPH. Tek da znademo kad otvore traceve i afere tko vuce konce i za koga.

BR
brkić
12:09 03.08.2010.

...poznavajući Ninu Smolčića i njegovu pohlepu za novcem,sredstva od tog tzv.fonda završit če u njegovim đepovima

MI
miso
10:39 03.08.2010.

Bravo dečki!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije