Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pravaši

Tomasović: Splitski HDZ-ovci doživjeli su teški oblik PTSP-a

hrvoje tomasovic
Nino Strmotić/Pixsell
11.11.2011.
u 12:48

Mi u HSP izrazito smo zabrinuti za svoje kolege iz HDZ-a i želimo im što skoriji oporavak i brzo ozdravljenje, poručuje dr. Tomasović.

Nakon što je vidio konferenciju za novinare čelnika dalmatinskog i splitskog HDZ-a na kojoj su Ante Sanader, Dujomir Marasović i Živko Nenadić novinarima "objašnjavali" dobrobiti koalicije Kosor – Kerum, šef splitskih pravaša dr. Hrvoje Tomasović zaključio je da su doživjeli teški oblik PTSP-a pa je uputio otvoreno pismo.
 
– Posttraumatski stresni poremećaj ili PTSP oblik je psiholoških posljedica izlaganja stresnim doživljajima, koji uključuju smrtnu opasnost, ozbiljne fizičke ozljede ili prijetnju psihičkom ili fizičkom integritetu osobe koja to doživljava krajnje traumatično. U središtu traume je nametljivo sjećanje na središnji stresni (nasilni) događaj. Za žrtve zlostavljanja društveni svijet postaje opasnim mjestom u kojem ljudi iz okoline predstavljaju prijetnju sigurnosti. U pamćenje žrtve urezuje se obrazac ljudske okrutnosti zbog koje napadnuta osoba sa strahom gleda sve što imalo nalikuje samom napadu koji je izazvao traumu – piše Tomasović, inače kirurg.
 
Objašnjavajući osnovne simptome PTSP-a navodi:
"Osnovni simptomi PTSP-a jesu ponovno proživljavanje traumatskog događaja – npr. kroz sjećanja na događaj, snove... neki svakodnevni događaj potakne sjećanje na traumatski događaj, aktivira se lučenje hormona stresa, žrtvi pred očima sijevaju prizori iz prošlosti, tijelo preplavljuje istim onim osjećajima koje je osjetila tijekom izvorne traume: tijelo se počne preznojavati, javi se osjećaj straha, groznica, drhtanje. Osobe kod kojih je hormon stresa preobilan ne prilagođavaju se i za razliku od osoba bez jakog traumatskog događaja koje se svakodnevnim događanjima prilagođavaju, žrtve traume reagiraju uvijek jednako, preintenzivno.

Pojačana podražljivost koja se manifestira kao nesanica, razdražljivost, snižen prag na frustracije i sl. PTSP se liječi farmakoterapijom (tj. lijekovima) i psihoterapijom. Od lijekova se koriste antidepresivi i anksiolitici te stabilizatori raspoloženja. Od psihoterapije koriste se različite tehnike prorade trauma (preplavljivanje), ali i tehnike relaksacije."

– Mi u HSP izrazito smo zabrinuti za svoje kolege iz HDZ-a i želimo im što skoriji oporavak i brzo ozdravljenje – poručuje dr. Tomasović.

Ključne riječi

Komentara 3

FO
Fogge
13:39 11.11.2011.

Možda bi trio fantastikusu iz HDZ-a pomogla regresoterapija,dakle da \"prođu kroz\"prošlost i tako se prizovu pameti.Ali to je isto tako možda u suprotnosti s njihovim katoličkim svjetonazorom,kao što istiće brat nam vrlog bivšeg premijera,kojega će se vrlo vjerojatno uskoro javno odreći jer je najveći lopov političar u povijesti hrvata.

US
U sridu
12:57 14.11.2011.

Tomasovicu,ova ti je dobra!

NO
norahs
09:57 17.11.2011.

14.11.2011. u 12:57h U sridu je napisao/la: Tomasovicu,ova ti je dobra! ********************************** Čak odlična!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije