Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poslovanje

Šiju odore za francuske poštare, a hrvatskima nisu dobri

'VARAZDIN/MEDJIMURJE- 27.03.09., Cakovec, Hrvatska-  Cakovecka tvornica CATEKS, sivaju odore za vojsku. Tkanina za vojsku. Photo: Vjeran Zganec-Rogulja/Vecernji list'
'Vjeran Zganec-Rogulja/Vecernji l'
01.03.2012.
u 16:54

Prema podacima za posljednje tromjesečje prošle godine, prodaja na domaćem tržištu pala je 33 posto, a kao razloge u Čateksu navode krizu i manjak posla

– Vlada bi hitno trebala pronaći model kako u ovim kriznim vremenima uvoznu robu zamijeniti domaćom. Dosta toga se uvozi i kupuje od trgovaca, a ne od proizvođača. Nema smisla uvoziti ono što možemo sami proizvesti – kaže Damir Vitez, direktor Čateksa iz Čakovca, tekstilne tvrtke koja je prošle godine izvoz povećala za čak 21 posto! No proizvodnja specijalnih tkanina za vojne i civilne odore za domaće tržište drastično je pala. Prema podacima za posljednje tromjesečje prošle godine, prodaja na domaćem tržištu pala je 33 posto, a kao razloge u Čateksu navode krizu i manjak posla. U posljednjem izvješću u tvrtki navode da su im prihodi od prodaje prošle godine iznosili 88,2 milijuna kuna, a 2010. godine 131 milijun kuna.

– Domaće tržište, a govorim o radovima do kojih se dolazi putem javne nabave koja se financira iz državnog proračuna, nije se još pomaklo s mrtve točke – istaknuo je D. Vitez, koji je iznio zanimljiv slučaj. Čateks se nije mogao javiti na natječaj Hrvatske pošte za nabavu poštarskih odora jer nije mogao zadovoljiti zadane kriterije o vrsti materijala. Istovremeno, u Čateksu šiju odore za francuske poštare!

– S francuskom središnjom poštom imamo četverogodišnji ugovor. Bilo im je važno da smo društveno odgovorna tvrtka, a zadovoljili smo i uvjete vezane uz vrstu tkanine. No Hrvatska pošta tražila je u natječaju tkaninu goretex kakvu nose skijaši, a mi takvu ne proizvodimo iako i naše tkanine zadovoljavaju sve norme – kaže Vitez. Čateks zapošljava 380 radnika. U većinskom je vlasništvu malih dioničara, mahom radnika. Najveći je dioničar, sa 33 posto udjela, MTČ Tvornica čarapa koja je završila u stečaju. Što će biti s tim udjelom, doznat će se idućih mjeseci.

Ključne riječi

Komentara 1

OB
-obrisani-
17:38 01.03.2012.

tko se domaćem tržištu nada, taj ključ u rukama mora imati to bi svima već jako dugo trebalo biti jasno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije