Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Božić bez doma

"Samo sam htjela izliječiti supruga od bolesti, a ostala sam bez stana”

'21.12.2011., Karlovac - Katarina Gasparovic u sklonistu za beskucnike. Photo: Dominik Grguric/PIXSELL'
'Dominik Grguric/PIXSELL'
22.12.2011.
u 12:18

Članovi HVIDRA-e predano grade dodatne barake i kapelice. Nedostaje im materijala, pa apeliraju na donatore da im pomognu

Uzeli su mi sve: stan, namještaj, obuću, odjeću, zadnju žlicu, zadnju čašu... – svjedoči Katarina Gašparović, 80-godišnjakinja koja će 11. siječnja sljedeće godine obilježiti godinu života u Skloništu za beskućnike Karlovac.

Uzeli sve, do posljednje žlice

– Svatko od nas devetero ovdje ima tragičnu priču – kaže K. Gašparović. Broj beskućnika u Karlovcu u laganom je porastu otkako je prije nekoliko godina otvoreno sklonište. Sama Katarina ostala je bez doma nakon što se zadužila ne bi li liječila supruga.

 – Bio je psihički bolestan, a od osiguranja nismo imali ništa. Samo smo od izvjesne štedno-kreditne mogli dobiti novac. Potpisala sam hipoteku na stan od 38 četvornih metara. No, bili smo prevareni i završila sam na ulici, a suprug je u međuvremenu preminuo – kaže K. Gašparović.

 Nastavlja da ju je udomio gospodin koji ju je također prevario oduzevši joj ono malo preostale imovine.

 – Uzeo mi je stroj za pranje rublja, televizor, bačvu za vino... A kad sam došla u njegov stan, nije imao ni stolac! Nakon toga otišla sam i živjela u jednoj baraci – kaže starica.

 U Sklonište za beskućnike dospjela je nakon što joj je policija pružila pomoć.

 – Nazvala sam 92 i oni su me spojili s kontakt-policajcem. U roku od nekoliko sati bila sam ovdje. Da nije bilo tog policajca, smrzla bih se – kaže Katarina.

 Školovala se za grafičarku, a radni vijek provela u Zagrebu. U Karlovcu živi 17 godina. Od mirovine nema ništa – sve joj "pojede" ovrha, a sa svojom djecom ne komunicira.

 – Živim od skupljanja plastičnih boca. Prekjučer sam dobila 20 kuna za 41 bocu – kaže Katica.

 Nedostaje novca

Sklonište je projekt Grada, koji ostvaruje s partnerima HVIDRA-om i Centrom za socijalnu skrb. Svakog dana topao ručak stiže s Autobusnog kolodvora Karlovac. Branitelji su nesebično angažirani da izgrade još jednu baraku za udobniji smještaj beskućnika, ali i kapelicu.

 – Radimo na tome da pola barake napravimo do Božića, a sve zajedno do proljeća. No, slabi smo s lovom. Treba nam građevinskog materijala – kaže branitelj Muharem Borić, apelirajući na donatore.

Ključne riječi

Komentara 2

ST
sttipe
22:21 22.12.2011.

kako banke mogu uzimat više od trećine??triba uzet jednu banku..nacionalizirat..nikakve kazne,odma cilu banku uzet..pa će se ostali naučit reda!!teško je reć,šta bi čovik napravija, ali razumim terorizam potaknut silovanjem ljudskih prava,od strane banaka,države i sudstva..neće dugo proć,doć će bombaš samoubojica u sabor ili na kakav sud..prije ili kasnije,nekom će se smračit..

HA
Hatall
14:22 23.12.2011.

Grade kapelicu za beskućnike uz 11 postojećih crkvi, to je beskućnicima stvarno najpotrebnije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije