Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kultura i turizam

S Maclja najprije u Muzej krapinskih neandertalaca

'          '
''
03.08.2010.
u 18:45

Od otvaranja u ožujku ove godine novi je muzej posjetilo 84.000 ljudi, a u lipnju i srpnju u muzeju ih je bilo po 20.000.

Muzej krapinskih neandertalaca u lipnju je posjetio rekordan broj posjetitelja.

U lipnju 20.000 ljudi

U lipnju je novi muzej u Krapini posjetilo čak 20 tisuća ljudi, što domaćih što stranaca, te je odrađeno 425 posjeta s vodičem muzeja. Zanimanje nije jenjalo ni u srpnju.

U Krapini se upravo zbog novog muzeja zaustave turisti na putu prema moru. Na sjevernome ulazu u Hrvatsku, na graničnome prijelazu Maclju, animatorice turistima dijele letke na nekoliko jezika s osnovnim podacima o Muzeju krapinskih neandertalaca, a riječ je zapravo o zajedničkom projektu Hrvatske i Županijske turističke zajednice. Tako je mnogim turistima iz Njemačke, Slovačke, Češke, Austrije i Mađarske prva destinacija kada uđu u Hrvatsku upravo Krapina. Od kada je početkom ožujka otvoren novi muzej, u Krapini je bilo 84 tisuće ljudi.

Prema riječima Vlaste Krklec, više kustosice i voditeljice muzeja, uvest će i novi audiovodič na devet jezika s popratnim tekstom u trajanju od 70 minuta. Ta usluga stajat će 10 kuna, a posjetitelj će se u virtualnu šetnju muzejom moći otputiti sam.

Treba se najaviti

Ima mnogo najavljenih posjeta muzeju u rujnu i listopadu pa bi se svi koji tada namjeravaju doći u Krapinu predbilježiti trebali već sada, kažu u Muzeju. U rujnu su dolazak najavili iz slovenskih osnovnih i srednjih škola.

Zbog zanimljivog arhitektonskog rješenja i interijera, poput toaleta u kojemu zidovi nisu obični, bijeli, već kamene ploče na kojima je iscrtana geologija Hrvatske, o Muzeju krapinskih neandertalaca često se može čitati i u stručnim časopisima.

Ono što je također zanimljivo i jedinstveno u svijetu muzejskih ustanova svakako je spoj muzeja i lokaliteta samog nalazišta pračovjeka te zvukovi prirode koje posjetitelji mogu čuti, primjerice glasanja zvijeri, šum vode... ali i mirisi pečena mesa, dima...

Ništa manje atraktivan nije, primjerice, ni hod po ledu, koji pucketa i lomi se pri prolasku svakog čovjeka.

 

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar mimica
mimica
21:02 03.08.2010.

S Maclja najprije u Muzej krapinskih neandertalaca Ziva istina ,ali bogme i iz muzeja direktno u auto i dalje svojim putem. tamo kod muzeja nemate posteni toalet,a da negovorim da nemate nikakvih suvenira ,poklona,vise od 30 sjedecih mjesta u onojnoj rupčagi od kafane.Žalosno ,ali istinito,ali nije toliko zalosno kada se zna kakovi ljudi vode taj grad .zbog cega nije uredjen i stari grad ??o tome naravno nesmijete pisati

XP
xp90330
15:48 18.08.2010.

Mimica potpuno ste u pravu, ja sam isto povjerovala reklamama i brze-bolje otisla vidit taj muzej, i naravno razocarala se do kraja.Prvo cijene su paprene, uspjela sam dobiti snizenje tek kad su ustanovili da sam domaca, sam muzej i nije nesto posebno kad se zna koliko je novaca utroseno, a na kraju, hoces negdje sjest , jos i nades mjesta, no konobar sjedi unutra i prica sa prijateljem, dok ti vani cekas da te usluzi, hoces nesto pojesti, ne moze jer sjedis na krivoj terasi, a tamo gdje se sluzi hrana je sve puno, pa se pitam da li bi gosti trebali stajat u redu ko u puckoj kuhinji... Moze biti zato da je posjetitelja bilo mnogo, zahvaljujuci reklamama, samo se pitam koliko ce ih opet doci?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije