Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PILOT-PROJEKT

Prevencija raka prostate: \"Dođite rano da ne bude kasno\"

rak prostate (1)
Foto: Iva Vidović/VLM
1/3
21.03.2012.
u 19:17

Pozivaju se muškarci stariji od 50 godina da obave preventivni pregled i pobrinu se za svoje zdravlje.

Inicirana liječnicima iz Varaždinske županije, u Ličko-senjskoj županiji počela je medijska kampanja projekta prevencije raka prostate, najčešćeg raka u muškaraca.

Okupili su se mnogi lički liječnici, uključujući ravnateljicu gospićke Opće bolnice Mariju Ilijevski-Vrkljan, Dražena Jurkovića, bivšeg tajnika u Ministarstvu zdravstva, a prezentaciji je nazočio i župan Milan Jurković.

Urolog Damir Štajcar, varaždinski liječnik, istaknuo je da je preventiva kod raka prostate vrlo bitna jer je on izlječiv samo ako se otkrije u ranoj fazi. Zbog toga poziva sve muškarce starije od 50 godina da obave preventivni pregled i pobrinu se za svoje zdravlje. Slogan je kampanje "Dođite rano da ne bude kasno".

– Do sada nije postojao nikakav program prevencije ove bolesti, stoga nam treba jaka medijska kampanja. Moramo ljude bombardirati informacijama jer muškarci moraju znati da je problem opasan, moramo pokrenuti i njihove žene da ih nagovore na pregled – kazao je Štajcar. Ponosan je jer će i nakon dvije godine pregovaranja u županiji biti osnovana podružnica "Udruge za prevenciju raka prostate i oboljelih od raka prostate" čiji je varaždinski predsjednik Željko Čengić također sudjelovao u prezentaciji projekta.

Ovaj projekt prevencije u začetnoj je fazi u dvije županije, a svi sudionici nadaju se da će doseći i nacionalnu razinu.

Dražen Jurković kazao je da se nada uspjehu projekta jer je prevencija bolesti vrlo bitna. Izrazio je nezadovoljstvo dosadašnjim odzivom građana preventivnim akcijama te se nada promjeni. Naime, od 100 žena pozvanih na mamografiju u cilju prevencije i ranog otkrivanja raka dojke odazvale su se samo 33, a Jurković to ističe kao lošu stvar.

Na temu brige o zdravlju nadovezao se i župan Jurković koji je kazao da nam je ponekad vlastito zdravlje na zadnjem mjestu. – Ako u automobilu zasvijetli lampica koja upućuje na kvar, odmah idemo majstoru, no kada je naše zdravlje u pitanju, ignoriramo "lampice" – objasnio je župan te pozvao muškarce na odlazak liječniku.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije