Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NARODNI OBIČAJI

"Preduskršnje jutro" na bjelovarskom korzu

preduskrsnje jutro (1)
Foto: Damir Špehar/Pixsell
1/4
03.04.2010.
u 14:03

Najsvečaniji čin bilo je blagoslovljenje hrane od strane katedralnog župnika vlč. Josipa Stipančevića, koji je uz molitvu i blagoslov navijestio hrvatski kršćanski blagdan Uskrs.

Članovi odbora za kulturu i članice Udruge Hrvatsko srce GO-a HSS-a Bjelovar na gradskom su Korzu održali prikaz “Preduskršnje jutro”, a koji je dočarao tradicijske običaje ovoga kraja.

Najsvečaniji čin bilo je blagoslovljenje hrane od strane katedralnog župnika vlč. Josipa Stipančevića, koji je uz molitvu i blagoslov navijestio hrvatski kršćanski blagdan Uskrs.

- Na ovaj način održavamo i posdjećamo na bogatu tradiciju običaja naših baka i djedova, a koji su se nakon korizmenih dana posta i odricanja opuštali za bogatim blagdanskim stolom. Svjedoci smo da se tradicija i baština polako zaboravlja, pa sve ono što su nam naši stari ostavili, nestaje. Svo to silno narodno blago je neprocjenjivo i upravo je naša zadaća da ga sačuvamo – istaknuo je dr. Davorin Diklić, predsjednik GO-a HSS-a Bjelovar.

Članice Udruge Hrvatsko srce su napomenule kako se za razliku od današnjih modernih vremena, nekada Usrks kod naših baka više osjećao srcem, a manje u blagodatima hrane. Iako je danas situacija suprotna, ovom manifestacijom, za koju kažu da će postati tradicionalnom, ističu da je korak prema vraćanju našim korijenima.

Stoga su na stolu bile uskrsne delicije kakve su krasile blagdanske stolove iz prošlog stoljeća, a među ostalim tu su se nalazili šunka, slanina, kuhana jaja, hren, mladi luk, sir i vrhnje, domaći kruh, “digani” kolači, rakija i crno vino.

Komentara 3

GU
gummybear
16:40 03.04.2010.

Na Uskrs nas podsjeća čovjek ( g. Diklić )koji je smijenjen sa mjesta šefa bjelovarske kirurgije, a sin mu je ovisnik optužen za djela krađe.Stvarno osoba koja može pričati o kršćanstvu, poštenju i obitelji !!!!!!!!!!!!!

KA
Karla
08:27 04.04.2010.

Prekrasno! Treba njegovati tradiciju a vjera i slavljenje kršćanskih blagdana je naša tradicija. Danas rano ujutro pali se i tzv. vuzmica. Mi smo danima pripremali granje, lijepo ga slagali i jutros u 5 sati ga zapalili. Vrijeme je bilo pogodno, gorilo je divno, visoko i mnogi koji su prolazili autima, zatrubili su nam jer ih je to podsjetilo na dane kad su, kao i moj suprug, s djedom ili ocem išli na polje paliti vuzmicu. Ponijeli su malo šunke, luka, friškog kruha i vina i to je bio pravi doživljaj i za ondašnju djecu. Čuvajmo našu trdiciju. Sretan Uskrs svima!

DE
dedizg
10:38 04.04.2010.

Pa ako pravi covjek komentira onda dobro. Ali jasam skeptican?????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije