Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neisplativa godina

Pod bogatim urodom šljiva pucaju grane, ali nema ih se kome prodati

sljiva
Dusko Jaramaz/PIXSELL
04.09.2013.
u 07:20

Šljivar iz Ivankova ima 250 stabala šljive u punom rodu i ove godine je urod oko 10 tona, ali veći dio će ostaviti da propadne jer ih nema komu prodati

Šljiva je ove godine rodila kao nikada do sada pa su pod bogatim urodom pucale grane, ali šljivari su zabrinuti jer zbog nesređenog tržišta teško mogu plasirati svoje proizvode na tržište. Drago Kovačević iz Tovarnika ima šljivik od četiri hektara i 2 000 stabala što je u voćarstvu dosta velika površina.

- Dio šljiva sam predao, ali još ih nisam uspio naplatiti. Otkupna cijena od 2,30 kuna nije prihvatljiva i vjerojatno će veći dio ostati za pečenje rakije ili će završiti u jednoj lijepoj uspomeni na jednu dobru, rodnu, ali neisplativu godinu. Šljiva je jako dobro rodila, ali otkupljivači odmah smanjuju otkupnu cijenu i sada je 30 posto niža nego lani - kaže Kovačević dodajući kako je naše tržište potpuno nesređeno i zbog toga će mnogi šljivari propasti.

Šljivar iz Ivankova ima 250 stabala šljive u punom rodu i ove godine je urod oko 10 tona, ali veći dio će ostaviti da propadne jer mu se ne isplati plaćati 30 lipa po kilogramu za kupljenje, a šljive nema kome prodati.

- Nudim po kunu kilogram neka dođe i sam kupi koliko hoće, ali nema zainteresiranih. Nešto sam prodao na malo, po 30 ili 50 kilograma za pekmez, ali ni to nije isplativo. Imam prijavljen kazan za pečenje rakije pa ću ispeći rakije koliko smijem, a ostalo neka propadne, što ću mu ja. Prije sedam godina sam zasadio šljivik, ali sada to ne bih uradio ni u ludilu. Kod nas izgleda sve mora propasti pa će propasti i šljivarstvo - kaže šljivar iz Ivankova. Inspektori su najavili kako na jesen kreću u nadzor slavonskih dvorišta kako bi utvrdili točne količine proizvedene rakije i da li se Slavonci pridržavaju zakona o trošarinama.

Zato se sve rjeđe dimi iz kazana za pečenje rakije u slavonskim dvorištima.

>> Đaci će pojesti šljiva, jabuka, mrkve, jagoda za 10 milijuna kuna

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije