Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DVOJEZIČNI NATPISI

'Nitko nema pravo ponovno otvarati rane Vukovara'

vukovar
Goran Ferbežar/PIXSELL
15.10.2013.
u 14:13

Čutura je podsjetio da su vinkovački branitelji šutjeli dok su neki odmah nakon rata iskrivljavali istinu o ratu u Vinkovcima

Ratni zapovjednici postrojbi koje su branile Vinkovce danas su se okupili u Gradskoj vijećnici kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo i stavove o ovoj, kako kažu, za sve domoljube, kriznoj i namjerno isprovociranoj situaciji oko ćiriličnih ploča u gardu heroju Vukovaru. U priopćenju koje je pročitao jedan od zapovjednika obrane Vinkovaca Ivica Čutura, navodi se da se prvi put nakon rata, nakon više od 20 godina, ovako zajedno javno obraćaju i pozivaju sve ratne prijatelje da dignu glas protiv obezvrjeđivanja svih svetih vrijednosti iz Domovinskog rata.

Čutura je podsjetio da su vinkovački branitelji šutjeli, dok su neki odmah nakon rata iskrivljavali istinu o ratu u Vinkovcima, dok su se drugi "kitili odličjima za događaje u kojima nisu sudjelovali" i objavljivali knjige "u kojima su nam objasnili kako su postavili obranu i sačuvali Vinkovce".

– Javljamo se sada da bismo izrazili našu bezrezervnu potporu Stožeru za obranu hrvatskog Vukovara i dajemo im se na raspolaganje za svu pomoć, moralnu i svaku drugu koju možemo pružiti u ovoj pravednoj borbi za napaćeni Vukovar i sve istinske stradalnike i dragovoljce Domovinskog rata – rekao je Čutura.

U zaključku vinkovački ratni zapovjednici podupiru svih sedam točaka koje je donio Stožer za obranu hrvatskog Vukovara 9. listopada.

– Nitko nema pravo ponovno otvarati rane Vukovara i stradalnika Domovinskog rata kako bi opravdao svoje nesudjelovanje u njemu pa makar to bio i predsjednik Vlade ili pojedini ministri u toj Vladi, a izjave kako su branitelji opasne grupice ljudi, da su branitelji ljudi koji dolaze izvana, da branitelji imaju namjeru rušiti demokratski izabranu vlast mogu doći samo od onih koji ne razumiju i ne žele razumjeti ljude koji su bez razmišljanja stavili svoje živote na kocku iz samo jednog cilja, a to je stvaranje samostalne države Hrvatske kao stoljetne želje hrvatskog nacionalnog bića – navodi se u zaključcima i dodaje kako osuđuju postavljanje policajca Igora Gilje, sina poginulog branitelja, da čuva ćiriličnu ploču u Vukovaru i pokretanje kaznenog postupka protiv njega, a tvrdnja vlasti kako je postavljanje dvojezičnih ploča u Vukovaru u skladu s Ustavom RH jest "dovođenje naroda u zabludu" jer zakon kaže da se prava nacionalnih manjina primjenjuju "jedino pod uvjetom poštovanja stavova i nacionalnih manjina i većinskog naroda".

– Sadašnjoj i svim budućim vladama poručujemo da im na prvom mjestu mora i treba biti jedino interes hrvatskog naroda kako ne bi dolazilo do ovakvih situacija koje rastaču hrvatsko nacionalno biće – navodi se na kraju zaključaka vinkovačkih branitelja koje je potpisalo 15 ratnih zapovjednika vinkovačkih postrojbi.

>> Stožer: Jeftin pamflet u funkciji je nove 'srbizacije' Vukovara

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije