Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pomoć geodetima

Mini helikopter sa 150 metara snimat će nepristupačne terene

helikopter
Ivica Galović/PIXSELL
16.12.2011.
u 11:59

Helikopterom, koji pogone četiri elise, daljinski se upravlja, a kamera se može pomicati po dvije osi

Šesnaest godina nakon rata minska polja i dalje su prijetnja ne samo lokalnom stanovništvu nego i geodetima koji pri snimanju nepristupačnih terena na nekadašnjim ratnim područjima nerijetko riskiraju život ne znajući gdje se nalaze zaostala eksplozivna sredstva. Upravo zbog toga slavonskobrodska tvrtka MIG razvila je u suradnji s brodskim aviomodelarima mini helikopter opremljen kamerom kojim se minski sumnjiva i teško pristupačna područja mogu snimiti iz zraka. Letjelica na sebi nosi malu kameru koja snima teren nad kojim lebdi, a podatke bežično šalje u računalo upravljačkog centra koje se nalazi na tlu.

– Helikopter leti na visinama od 50 do 150 metara, a snimke koje smo dobili vrlo su visoke kvalitete – kaže Mato Gavran, direktor MIG-a.

 Kako bi se točke na snimljenoj lokaciji povezale s točkama na karti, letjelica na sebi ima GPS uređaj kojim se u svakome trenutku točno zna njen položaj. Helikopterom, koji pogone četiri elise, daljinski se upravlja sa zemlje, a kamera se može pomicati po dvije osi. 

– Autonomija letjelice vrlo je visoka, a već prvi rezultati pokazuju da su rezultati snimanja izuzetno precizni. Sada obavljamo prve probne letove, a helikopter uskoro ulazi u uporabu – kaže aviomodelar Nenad Šetina.

Ideja za izradu ovakve letjelice pogonjene malim elektromotorima došla je tijekom hidrografskog snimanja jezera Modrac nedaleko od Tuzle koje je MIG provodio proteklih nekoliko mjeseci. Problem su predstavljali nepristupačni predjeli na obalama najvećeg jezera u regiji kojima se zbog teškog terena gotovo nije moglo prići.

– Ova će letjelica biti savršeno rješenje – zaključuje Gavran.    

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije