Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tužno ga zazivala

Malena je nestrpljivo čekala svog Klepetana, ali se on nije pojavio

roda malena
Ivica Galović/Pixsell
24.03.2011.
u 18:26

Stipo Vokić više ne dvoji – rodan koji je u Brodsku Varoš stigao prije desetak dana nije Klepetan koji tek drugi put u devet godina nije došao 24. ožujka

Klepetan nije danas sletio u gnijezdo rodi Malenoj na dvorišnoj zgradi škole u Brodskom Varošu. Devet godina zaredom, kao u pravilu, 24.ožujka se vraćao svojoj družici s kojom je odgojio 35 roda, a Malena ga je jučer uzalud satima nestrpljivo čekala, povremeno klepećući kljunom i uređujući perje.

Vokić: “Ne gubim nadu”


- Već danima ništa nije jela u očekivanju  klepetana, ali se njezina želja, barem jučer, nije ispunila. U proteklih devet godina samo je jednom zakasnio, 2009. zbog oštre zime i sa juga Afrike do nas trebalo mu je četiri dana više. Sve ostale godine stizao je gotovo kompjutorski na vrijeme. Ne znam što se zbilo da nije došao, ali ni ja ni Malena ne gubimo nadu, ipak se u Africi događaju ratovi i možda je to otežalo let - kaže školski domar Stipo Vokić, koji o Malenoj slomljena krila brine već 18 godina. Rodanov dolazak očekivali su brojni mještani Varoša, a djeca su mu “spremila” doček. Nažalost, do sumraka rodan se nije se pojavio, a Stipo vjeruje da se negdje spustio da prespava. -Nadam se samo da nije stradao u nedavnom pomoru roda u Jordanu, gdje se rode na putu za kući spuštaju radi vode i odmore. Teško mi je i pomisliti da mu se zlo desilo, ali ako je tako sudbina odredila onda ćemo se sa tim morati pomiriti – kaže Vokić.

I dok je Malena nestrpljivo čekala Klepetana, mlađi rodan koji joj se uselio prije 10 dana u gnijezdo, čak se s njom i pario, ipak gradi gnijezdo na dimnjaku obližnje škole, kao da na Malenu više ne računa i očekuje svoju novu družicu.

S “uljezom” snijela jaja


- Naime, rodani kao jači prvi kreću na put, a rode tri tjedna iza njih i moguće je da će Malenin “uljez” imati svoju ženku. Ako ne onda će se spustiti Malenoj ako Klepetan ne dođe. No, ako se Klepetan pojavi, onda će ga kao dominantni mužjak izbaciti van, ali i jaja koja je Malena s njim već snijela. U svijetu roda pravila se znaju, dominira jači - kaže ornitolog Mirko Šetina.

Komentara 6

PS
Premazan Svim Mastima
21:08 24.03.2011.

ZTrebalo bi postavit kamere uz gnijezdo i napravit reality show sa rodama.

VZ
vatreni zec
19:00 24.03.2011.

jako mi je drago za rode koje su mnogobrojne u hrvatskoj. neka tako zauvijek ostane - u ovom svijetu gdje katastrofalnom brzinom nestaju vrste, a pogotovo ptice u urbanim krajevima.

ST
standup
19:06 24.03.2011.

..pa valjda je ovo jedini Iskreni i Pozitivan clanak u VL-u ..!!...(da je mogucé- Rode bi sigurno pobjedile na Hr-Izborima)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije