Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pazi ovrha

Korana: Platite dug ako se niste žalili, to je najjeftinije

racuni
Kristina Štedul Fabac/PIxsell
31.01.2013.
u 12:31

Iz Udruge za zaštitu potrošača napominju da nema odvjetnika koji može dobiti spor u vašu korist u spomenutom slučaju

Ako niste uložilili žalbu na vrijeme, nemojte ni sada. Platite dug, to je najjeftinije, jer nema odvjetnika koji može dobiti spor u takvom slučaju u vašu korist – savjetuje dužnike prema Toplani u stečaju Željko Tomašić, dopredsjednik Udruge za zaštitu potrošača Korana.

 Morali plaćati paušal

 Kao što je poznato, u Karlovcu djeluju dvije toplane – stara koja se nalazi u stečaju i nova – Gradska toplana – koja trenutačno grije oko osam tisuća korisnika. Tomašićevi savjeti ovoga puta namijenjeni su onima koji nisu podmirili obveze prema Toplani.

Njih je mnogo, posebno nakon što je njezin račun u travnju prošle godine blokirala Ina. Tada je naprasno prekinuta sezona grijanja, nije bilo jasno hoće li je ove sezone uopće biti i mnogi su prestali plaćati instaliranu snagu, u narodu stavku poznatiju kao paušal.

 – Najveću grešku čine dužnici koji u listopadu 2012. godine, kada se započelo sa slanjem ovršnih opomena, osporavaju račune za svibanj, lipanj i srpanj. Žalba se mogla uložiti osam dana po dospijeću računa. Nitko nas nije oslobodio plaćanja paušala dok Toplana nije radila – upozorava Tomašić.

 Račun zastarjeva za 12 mjeseci, ali od zadnje radnje. Dakle, ako opomena stigne šest mjeseci po dospijeću, rok zastare ponovno se mjeri od nule.

 – Zastara je samo ako se dužnik pozove na nju. Potrošač ne može sam odlučiti što želi platiti, a što ne. Ako se žali na neosporni dio računa mora platiti, a osporeni dio ne mora do konačnog rješenja – kaže Tomašić.

 Moguće je i pokretanje ovršnog postupka bez slanja opomena.

 – Ako ste dobili obavijest od javnog bilježnika o pokrenutoj ovrsi, a niste prethodno osporili račun, najjeftinije je da ga platite. Ako postoji osnova za žalbu, treba je izjaviti javnom bilježniku, a ne tvrtki – savjetuje Tomašić.

 Stečajni upravitelj Mato Čičak pozdravlja Tomašićeve prijedloge.

 Još deset milijuna?

 – Ne mogu sada otkrivati koliko ovrha pokrećemo. To je sudska priča i sve će biti obznanjeno na ročištu, a prvo je za otprilike tri mjeseca – kaže Čičak.

 Od otvaranja stečaja do danas Toplana je naplatila oko dva i pol milijuna kuna potraživanja. Neslužbeno saznajemo da se potražuje još deset milijuna kuna.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije