Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vatrogasci

Kolegama na Jadranu pomažu ljeti, a novac prime tek oko Božića

'Podravina-bilogora, 7.7.2010. Grubisno Polje Ne pitaju kada i gdje gori, vec priskacu u pomoc, a novac cekaju i po nekoliko mjeseci Michael Palijan / VLM                         '
'Michael Palijan / VLM'
07.07.2010.
u 18:30

Za 15-dnevni boravak na Jadranu bjelovarskim vatrogascima pripada oko 2550 kuna, a lani i preklani taj su novac dobili tek potkraj godine.

U gašenju požara koji u ljetnim mjesecima bjesne duž jadranske obale i zaleđa svake godine ispomoć primorskima pružaju kontinentalne vatrogasne snage. I ovog će ljeta 48 profesionalnih i 84 dobrovoljna vatrogasaca iz Bjelovarsko-bilogorske županije pomagati kolegama na Mljetu i Šolti. Prva smjena već je na moru, a u pripravi je još njih pet.

Država štedi

No, ako je suditi prema lanjskoj i preklanjskoj godini - i s obzirom na sadašnju situaciju u državnom proračunu - dio vatrogasaca boji se da bi i ove godine mogli kreditirati državu. Naime, profesionalcima i njihovim dragovoljnim kolegama pripada dnevnica od 170 kuna, ili ukupno 2550 kuna za petnaest dana provedenih u obrani jadranske obale od vatre.

Dio iznosa koji nije bio pokriven akontacijama od oko 1000 kuna, koje obično prije odlaska dobiju, država im je isplatila preklani tek oko Božića, a lani gotovo krajem listopada. To je potvrdio grubišnopoljski dragovoljac Marko Pretula, koji ima već dugo vatrogasno iskustvo na Jadranu.

– Lani čak nismo dobili niti akontaciju od države, već nam ju je dao naš DVD i Vatrogasna zajednica grada, pa sam im vraćao kada je država napokon isplatila novac – kaže Pretula.

Zapovjednik Vatrogasne zajednice županije Željko Jambrek potvrdio je da je bilo kašnjenja u isplati te kako se i ove godine broji svaka kuna. Za prvu grupu koja je otišla na more iz županije stiglo je oko 15.000 kuna na ime akontacija te dio za trošak goriva.

Svi nisu jednaki

– Već sada moramo pronaći novih 15.000 kuna za sljedeću grupu – rekao je Jembrek.

Nekoliko dragovoljaca ispričalo je kako, za razliku od njih, profesionalci ostatak novca dobiju čim se vrate s mora. Jambrekov zamjenik Zdenko Brandjes rekao kako svi dobivaju u isto vrijeme, kada novac stigne iz državnoga proračuna.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije