Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Udar na standard

Karlovčani šokirani novim računima za vodne usluge

'19.08.2009., Karlovac - Brojni gradjani zale se na racune za dugovanja koje su dobili od inkasatora.  Photo: Kristina Stedul Fabac/Vecernji list'
'Kristina Stedul Fabac/Vecernji l'
21.06.2011.
u 10:08

Nova stavka koju plaćaju korisnici stanova je fiksni dio cijene usluge skupljanja otpadnih voda od 13,45 kuna po kubiku

Računi su nam veći od 150 do čak 400 kuna. Pa, to nije normalno. Kao da živimo u vilama s bazenom. Što je najgore, više niti ne znamo što sve plaćamo. Sve poskupljuje, a mirovine i plaće, ako ih uopće dobivate, ostaju iste ili su još niže – nazivali su naše dopisništvo ogorčeni Karlovčani, na čije su adrese ovih dana stigli uvećani računi za potrošenu vodu.

 Pozitivno mišljenje

 Bilo je najavljeno da će od svibnja voda biti skuplja 18,4 posto, odnosno da će kubik umjesto 3,36 stajati 3,98 kuna. Međutim, novi obračun i neke stavke neugodno su iznenadile mnoge i dodatno im osiromašile kućni budžet. – Nova stavka koju plaćaju korisnici u stambenim prostorima je fiksni dio cijene usluge sakupljanja otpadnih voda i iznosi 13,45 po kubičnom metru. To je moralo biti uvedeno u skladu sa Zakonom o vodama i uredbom Vlade RH o najnižoj osnovnoj cijeni vodnih usluga i vrsti troškova koje pokriva. Za korisnike usluga u stambenim prostorima korekcijom cijena povećava se ukupno financijsko opterećenje 14,82 posto. Za prosječnu mjesečnu potrošnju od 15 kubičnih metara vode, povećanje računa iznosi 27,44 kuna – objašnjava direktor tvrtke Vodovod i kanalizacija d.o.o. Ivan Mrzljak. Podsjeća da je nove cijene odobrio karlovački gradonačelnik uz prethodno pozitivno mišljenje Savjeta za zaštitu potrošača javnih usluga za grad Karlovac. Dodaje, također, da se nove cijene vodnih usluga javne vodoopskrbe i odvodnje otpadnih voda na području grada Karlovca te općina i gradova u kojima obavljaju isporuku primjenjuju od 1. svibnja. I dok mjerodavni uporište za nove cijene imaju u uredbama i zakonima, a građani negoduju, karlovačka Udruga Potrošač spremna je za nove poteze.

 – Podnijet ćemo prijavu državnom inspektoratu. Vodovod i kanalizacija pravdaju se Vladinom uredbom, ali to je samo pokriće i svaljivanje odgovornosti na državnu vlast. Po tome u fiksnu cijenu vode ulaze i očitanje brojila i obrada računa, što je protivno zakonu – poručuje predsjednik Potrošača Željko Tomašić.

 Zbog štetnih ugovora

 Kaže da su podružnice iz Rijeke i Splita već podnijele tužbu zbog uredbe i sada se čeka rješenje.

 – Cijena vode je relativno niska. Međutim, vodna usluga je nerealno skupa. Koristi se zapravo za pokrivanje troškova nastalih zbog sklapanja štetnih ugovora – smatra Tomašić.

 Neugodnim iznenađenjima za Karlovčane, nažalost, tu nije kraj. Uskoro ih čekaju i veći računi za grijanje, i to od čak 49 posto, jer je Toplana gradu uputila zahtjev za korekciju cijena.

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar alien79
alien79
12:07 21.06.2011.

Cijene i računi Europski, a plaće Hrvatske, bravo za \'Europske vrijednosti\', juhuuu....

DU
Deleted user
12:03 21.06.2011.

Cuj voda 3-4kn. U Zg-u je 12! Smeca lopovska!

IM
immortella
14:09 21.06.2011.

neka smjene gradonačelnika i kraj priče. to što se on poziva na zakone, čisto sumnjam da je u zakonu naređena cijena vodne naknade. da je ta cijena naređena, onda bi svi plaćali tu cijenu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije