Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
štrajk glasa istre

"Jednom prodan novinar, zauvijek prodan novinar!"

prosvjed glasa istre u puli (1)
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
1/3
13.11.2010.
u 11:38

Novinari Glasa Istre objavili su da je poslodavac spreman da u srijedu sjedne za pregovarački stol.

Oko 400 građana okupio je danas na trgu pulske tržnice prosvjedni skup podrške novinarima Glasa Istre koji su u štrajku. Skup je organizirao Sindikat Istre i Kvarnera , a uz podršku Glasu Istre, upućene su poruke za slobodno novinarstvo i dostojanstvo te profesije. Predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera Bruno Bulić ocijenio je da je štrajk u Glasu Istre tek početak lavine jer su svi novinari u Hrvatskoj "u istom loncu".

- Hrvatskim medijskim prostorom vlada politička oligarhija, tajkuni koji su opljačakli narod i PR agencije koje financiraju urednike, kazao je Bulić. Rekao je i da je Europska unija asocijacija gdje nestaje ljudsko dostojanstvo jer počinje dostojanstvo novca, a za novinare je izrazio nadu da će to postati poziv, a ne zanimanje.

Predsjednik HUS-a Ozren Matijašević uputio je, pak,  kritiku drugim medijima u Istri jer nisu, kako kaže, dovoljno pratili štrajk u Glasu Istre kojeg je ocijenio kao jednu od posljedica bolne erozije društva.

- Teror nad novinarima u Hrvatskoj vlada već pet godina, poručio je okupljenima Hrvoje Appelt, izrazivši kolegama podršku.

Građanima su se obratili i novinari u štrajku. Maša Jerin kazala je da su mnogi mediji u Hrvatskoj šutke pali, ali da novinari Glasa Istre to neće dozvoliti. Objavila je poruku poslodavca koji je spreman da u srijedu sjedne za pregovarački stol.

Zoran Angeleski pričao je o cenzuri i strahu novinara citirajući Tenžeru: "Jednom prodan novinar, zauvijek prodan novinar ". Prozivao je župana Jakovčića,  ali i istarske intelektualce koji se nisu oglasili dok su novinari u štrajku.

Budimir Žižović, novinar Radio Pule prozvao je pak pulskog gradonačelnika, župana i saborske zastupnike.

- Nitko štrajkaše koji su boravili na ulici i na kiši, nije došao pitati, ljudski, kako su. Oglasio se i hrvatski predsjednik, ali ne i oni koji upravljaju gradom i županijom, kazao je Žižović i zaključio da je ovaj štrajk novinara Glasa Istre najupečatljivije pisanje novina.

Komentara 10

JA
jankoprekobrda
12:54 13.11.2010.

A koji novinar nije prodan, koji to novinar u Hrvatskoj posebno ima punu slobodu izarzavanja, a da postuje obvezu prema doslijedno tocnom informiranju. Svaki novinar je pod pritiskom urednika i ili vlasnika.

GR
Gradinar
15:41 13.11.2010.

\"Oglasio se i hrvatski predsjednik, ali ne i oni koji upravljaju gradom i županijom, \" A kojega li iznenađenja!? Kajin i Jakovičić - šute! Ma je li to moguće!? Ako tko nije još skužio Kajina i Jakovčića, onda treba psihijatru.u. Kajin bi skočio ko oparen da je to bilo negdje drugdje, ali - u Istri vlada Nino, koji mu omogućuje laprdanje po Hrvatskoj i ugodan život u Saboru. Čovjek je profesionalni narodni tribun, koji svojim vrlo ograničenim intelektualnim sposobnostima, stalno ponavljajući iste floskule ostatku Hrvatske, opstaje u Istri, koja je teška gubernija vrha IDS-a i Nina Jakovčića. A Kajin i njegova \"hrabrost\" isključivo se odnose na - one druge. Miš u svome dvorištu gdje ima samo jedna jedina ozbiljna mačka! Koja, nagradno pitanje?

Avatar PotemkinVillage
PotemkinVillage
20:51 13.11.2010.

Novinari \"Glasa Istre\" već su nekoliko dana u štrajku a da se nitko od lokalnih političara, župana I.Jakovčića ili pak onih uvijek glasnih navodnih boraca za ljudska prava, poput poznatog populista Damira Kajina, zastupnika u Saboru i istarskog \"narodnog čovika\" nije oglasio i pružio im podršku.Kako je logika politike uvjetovana logikom kapitala, podrška je stigla iz Crvene SDP-ove Rijeke, ali ne radnicima u štrajku nego vlasnicima Glasa Istre, tj. finansijskim moćnicima i interesnim prijateljima IDS-a i SDP-a. Sramotnu ulogu štrajkolomca preuzeo je riječki Novi list šaljući gotove stranice da bi GI mogao izlaziti, ne mareći za položaj svojih kolega u štrajku. Zašto o ovome šuti naša tzv.socijaldemokracija kojoj je inače povjesni zadatak zaštita prava radnika, slobode riječi i mišljenja? Valjda zato što ta, za njih nevažna epizoda sa istarskim obespravljenim novinarima, između ostalog,nema nikakva bitna učinka za njihov glavni i jedini partijski definirani cilj a to je rušenje Jadranke Kosor. Veću brigu je SDP pokazao za Sanadera-povratnika,uzimajući \"nesretnika\" u zaštitu od \"pobješnjelog\" HDZ-a.\"Kako se osjećate sada kad Vam je Vaš HDZ-okrenuo leđa\", pitali su zabrinuto SDP-ovci Sanadera u Povjereništvu za INU, nadajući se njegovom glasu u Saboru pri izglasavanju nepovjerenja Vladi. Bilo bi dobro kad bi ovi naši \"brižni\" licemjeri tzv.socijaldemokrati upitali novinare Glasa Istre, što će biti s njima kada im nakon štrajka budu uručeni otkazi, umjesto što šalju štrajkbreherski materijal iz Rijeke u Pulu,štiteći tako vlasnika koji raubuje radnike. Evo prilike da Sevka okači još jedan broš sa brojem obespravljenih i uskoro nezaposlenih novinara u Glasu Istre; ili to u ovom slučaju baš i nije interes njenih partijskih sponzora.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije