Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
žele dogovor

Glas Istre: Štrajkaši spremni na pregovore, ali i na novi štrajk

cicak (1)
Foto: Duško Marušić/pixsell
1/3
12.11.2010.
u 12:14

Radnici traže kolektivni ugovor koji bi bio rezultat dogovora s upravom

- Štrajkaški odbor je voljan razmisliti o prekidu štrajka, čekamo upravu da se očituje, kazala je danas Maša Jerin, povjerenica sindikata u Glasu Istre, a kao odgovor na izjave koje je u medijima dao član uprave Albert Faggian o tome kako želi pregovarati i pronaći dogovor sa sindikatom.

- Tražimo kolektivni ugovor koji bi bio rezultat dogovora s upravom, dokument koji će jamčiti minimum sigurnosti jer novi vlasnik koji nas je kupio za 1 kunu već osam mjeseci krši zakone i naša prava. Radimo u tvrtki koju vode isti ljudi koji su sumnjivim kreditima uništili Glas Istre s više od 100 milijuna kuna. Tko nam jamči da to opet neće učiniti? Ako je uprava spremna za pregovaranje, prekinut ćemo štrajk, ali ako se pokaže da je gospodin Faggian blefirao, smjesta ćemo ponovno pokrenuti štrajk i štrajkat ćemo koliko god bude potrebno, kazala je sindikalna zastupnica radnika koji su već pet dana na ulici.

Ona je naglasila da štrajkaši imaju cijeli sustav protiv sebe u sprezi politike, kapitala, medija i sudstva. Zamjerila je nekim nacionalnim medijima koji su štrajk prikazali kao borbu za veće plaće.

- To je još jedna neistina našeg poslodavca, navela je Jerin te dodala kako se poslodavci u drugim medijskim kućama boje da i ondje radnici progovore o kršenju svojih prava, cenzuri, pritiscima... Novinari su, u strahu od otkaza, postali službenici politike, tajkuna i kriminalaca umjesto da budu glas naroda, navela je Jerin.

Šutnja svih glavnih političkih stranaka u Istri, a posebno predsjednika vladajuće stranke na poluotoku, govori o pozadini naših problema, objasnila je sindikalna povjerenica te najavila da je štrajk, bez obzira na to kako završio, tek početak borbe.

- Želimo raditi u mediju koji je slobodan, bez cenzure, živjeti u državi čijih se sudova ne smiju bojati radnici nego kriminalci, poručila je Maša Jerin popraćena pljeskom svih štrajkaša.

Čičak: Odlukom o radnoj obvezi krši se ustavno-pravni poredak

Hrvatski helsinški odbor ocijenio je važnim doći u Puli zbog štrajka radnika Glasa Istre posebno zbog odluke sutkinje da u vrijeme štrajka bude uvedena radna obveza za 20 zaposlenika. Ivan Zvornimir Čičak je danas u Puli kazao da je sutkinja tom odlukom ugrozila ustavno pravni poredak.

- Ovakva odluka je ozbiljan presedan koja bi mogla ugroziti pravo štrajkaša u Hrvatskoj , pa sindikatu Glasa Istre preporučam da krenu prema Ustavnom sudu sa zahtjevom za preispitivanje te odluke jer je to važno za budućnost. “ kazao je Čičak koji je najavio da će ovaj slučaj internacionalizirati.

Član predsjedništva HHO-a Mladen Godek je kazao da je HHO prvi puta se odlučio aktivno uključiti u jedan štrajk a štrajk u Glasu Istre ocijenio je prvim generalnim štrajkom novinara u Hrvatskoj od kako imamo državu. “ Drugi razlog zašto smo danas ovdje su nezakoniti događaji vezano za odluku arbitraže o radnoj obvezi . Sutkinja je proizvoljno tumačila 278.članak Zakona o radu , a u sumnju je doveden 61.članak Ustava “ kazao je Godek objašnjavajući da štrajk ne bi onemogućio obavljanje rada po svom završetku, te da je suvišan i komentar na to da bi štrajk novinara ugrozio sigurnost ili život stanovništva. To su , naime, dva uvjeta zbog kojih bi sde mogla uvesti radna obveza.

Čičak je prije susreta sa pulskim novinarima, razgovarao i sa članom Uprave Faggianiem te urednikom Glasa Istre Rankom Borovečkim. Prenio je štrajkašima poruku Uprave da pristaje na bezuvjetne pregovore o novom Kolektivnom ugovoru.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije