Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
restauracija

Dvojici osumnjičenih za krađu \"Kupačice\" određen pritvor

gola maja (1)
Foto: Michael Palijan/VLM
1/4
22.03.2012.
u 12:50

Oštećenu brončanu skulpturu restaurirat će stručnjaci ljevaonice umjetnina Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu

–Gola Maja je pronađena razrezana u 13 komada, no bit će spašena pa će ipak originalna skulptura uskoro ponovno krasiti naš park i Daruvar - veselo je ispalio na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji Bruno Marić, pomoćnik ravnatelja Daruvarskih toplica.

Zagrebački heroj

Time je završena potraga za brončanom skulpturom Antuna Augustinčića izrađenom 1927., protekloga četvrtka ukradenom iz Julijeva parka u Daruvaru. Marić je potvrdio da su mediji imali ključnu ulogu u pronalaženju skulpture čija se vrijednost procjenjuje na 400.000 kuna. Pronađena je gotovo u središtu Zagreba u jednoj privatnoj kući.

Naime, Zagrepčanin koji je u utorak dojavio policiji informacije o skulpturi zahvaljujući medijskim objavama je shvatio da je upravo riječ o slavnoj „Kupačici“.

– Policija je odmah u utorak reagirala i došla u posjed skulpture koja je u srijedu dopremljena u Daruvar. Najžalosnije je to što je nakon krađe izrezana i lopovi su je pripremili za crno tržište metala gdje bi dobili pet tisuća kuna - kaže Marić, koji Zagrepčanina naziva herojem, a osim medijima zahvalu upućuje i zagrebačkoj, te daruvarskoj policiji.

Dvojica lopova nisu Daruvarčani, jedan je iz susjednog sela. ODO Bjelovar priopćilo je da su rođeni 1978. i 1991., da su s još nepoznatom osobom kip prepilili i prodali ga nekoj tvrtki u Zagrebu. Sudac istrage Županijskog suda u Bjelovaru odredio im je istražni zatvor u trajanju od mjesec dana.

Vitalni dijelovi cijeli

U Daruvaru su jučer bili i stručnjaci Željko Mačešić i Nikola Cerjanec iz Ljevaonice umjetnina Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, koji su pregledali dijelove i objavili da se 200 kg teška skulptura može restaurirati kod njih. Većina „vitalnih“ dijelova skulpture - lice, desna dojka i prsti - nisu prerezani, što će olakšati obnovu.

– Za posao ćemo trebati 30-ak radnih dana, dok će se nakon restauracije ona sigurnije položiti na postolje, dosad nije bila ukopana već samo zacementirana za postolje - objašnjava N. Cerjanec.

I B. Marić je obećao da će osiguranje umjetnine, koja je park i grad Daruvar krasila od 1958. godine, sada biti na daleko većoj razini.

Komentara 24

TA
Takaros
13:05 22.03.2012.

mora da su lopovi u šoku. tolika strka zbog komada metala, a ni sami nisu znali što su ukrali. lijepa vijest, možda bi bilo dobro uz skulpturu postaviti i ploču i s par riječi opisati što se dogodilo: ukradeno, pa izrezano vraćeno i onda opet restaurirano.

MO
modovisisajteMaraschino
13:10 22.03.2012.

22.03.2012. u 13:00h vladimir.medved1@gmail.com je napisao/la: zasto prikrivate lopove.napisite ime prezime sliku lopova i onda je to potpuna informacija pa bi se u buducnosti manje dogadjale takve stvari ili ste i vi isti pa ga stitite moguce .... ***************************************************************************************** glavnoo da se lopovi, ubice, silovatelji i pedofili stite... ali ako je slucajno bio branitelj to se odmah mora naglasiti....

DU
Deleted user
13:00 22.03.2012.

zasto prikrivate lopove.napisite ime prezime sliku lopova i onda je to potpuna informacija pa bi se u buducnosti manje dogadjale takve stvari ili ste i vi isti pa ga stitite moguce ....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije