Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vrtovi lunskih masli

Drevno i bajkovito mjesto na Pagu vrijedno 600.000 eura

Lunske masline
Dino Stanin/PIXSELL
16.10.2013.
u 14:46

Lunski maslinici s maslinama starim od 1.500 godina na 24 hektra imaju oko 80.000 stabala visokih i do 8 metara.

U Lunu na otoku Pagu prezentiran je projekt "Vrtovi lunskih maslina" vrijedan gotovo 600.000 eura, od čega je 75 posto iznosa osigurala Europska unija, u sklopu programa IPA-e.

Lunski maslinici s maslinama starim od 1.500 godina na 24 hektra imaju oko 80.000 stabala visokih i do 8 metara.

Prezentaciji projekta, u kojem su uređeni makadamski pristupni putevi dugi sedam kilometara, recepcija i kameni štandovi za promociju i prodaju autohtonih proizvoda, nazočili su veleposlanici Kine, Azerbejdžana, Španjoske i Ukrajine.

Gradonačelnik Novalje Ante Dabo istakao je da je ovaj dan početak kojim lunski maslinici kreću u novi život.

- Htjeli smo sačuvati jedinstvene maslinike na svijetu, ali ih i pokazati svijetu kroz turističku valorizaciju ovog drevnog i bajkovitog mjesta - rekao je gradonačelnik Novalje Ante Dabo. Turisti koji će dolaziti u Lun moći će kroz maslinike i s dva elektrovozila s ukupnno 14 sjedala. Lunski maslenik jedinstven je u svijetu zbog velikog broja tisućljetnih stabala i zbog toga će, kako se nadaju u Novalji, postati brend jednak paškoj buri, paškom siru i paškoj janjetini.

U razgovoru s vlasnicima lunskih maslina doznajemo da ova godina neće podbaciti po urodu, a pohvalili su nam se da jedna maslina može dati i više od 300-tinjak kilograma maslina, odnosno 30-ak litara ulja. Ipak, neki su se požalili na velike količine kiše pa strahuju za urod.

- Imamo puno posla i oko očuvanja masline, ali i oko branja jer su nam na maslinama potrebne skale i visoke do šest metara. No, naše ulje je najgušće, a po nama i najbolje i zadovoljni smo projektom koji će nam omogućiti i razvoj poduzetništva i turizma - rekla nam je jedna maslinarka, a uljari se pohvalili da se njihovo maslinovo ulje spominjalo i za vrijeme Cezara.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije