Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Znanje za EU

Dobit će laboratorij, a radit će se i novi nastavni plan

'zagorje - 25. 11. 2008., Bedekovcina, Hrvatska - SS Bedekovcina. Photo: Zeljko Pusec/Vecernji list'
'Zeljko Pusec/Vecernji list'
15.10.2010.
u 17:00

Ovo je prvi uspješan i odobren projekt u županiji iz programa IPA za razvoj ljudskih potencijala

– Naši učenici, budući poljoprivredni tehničari, pedologiju u programu imaju u prvoj godini učenja, ali gradivo se proteže kroza sve četiri godine. To je teoretski predmet, ali trebao bi biti potkrijepljen i praktičnim radom. Škola je već kupila zemljište, napravili smo voćnjak, a sada je u pripremi i tlo za vinograd. Ali svaki put uzimamo uzorke tla s učenicima i šaljemo ih u laboratorij Agronomskog fakulteta da bi ih analizirali, a sada ćemo to konačno moći raditi kod nas – objasnila je Mirjana Hudi-Vlahek, voditeljica poljoprivrednoga učilišta Srednje škole u Bedekovčini, zbog čega je ta škola ostvarila prvi uspješan i odobren projekt u Krapinsko-zagorskoj županiji iz europskog programa IPA za razvoj ljudskih potencijala vrijedan ukupno 137 tisuća eura.

Od te svote iz Europske unije sufinancirat će se 85 posto, odnosno 116 tisuća eura, dok ostatak mora pokriti sama škola.

– Osim Zagorske razvojne agencije, koja nam je pomogla pri prijavi, partneri su nam Srednja škola Dragutina Stražimira iz Svetoga Ivana Zeline i Gospodarska škola iz Čakovca, a cilj nam je olakšati izradu novoga nastavnog plana i programa uz pomoć novih metoda i tehnologija u području voćarstva, vinogradarstva i uzgoja povrća – objasnila je voditeljica projekta Hudi-Vlahek.

Analiza tla

Konkretno, škola u Bedekovčini dobit će novi laboratorij za analizu tla, što uključuje i nabavu opreme i njezinu instalaciju u prostorije škole. Također, organizirat će se i studijsko putovanje učenika iz Bedekovčine, Zeline i Čakovca u pedološki laboratorij Hrvatskog centra za poljoprivredu, selo i hranu u Osijeku, kako bi iz prve ruke vidjeli kako to funkcionira, a po 50 budućih poljoprivrednih tehničara iz Bedekovčine i Zeline posjetit će jedni druge kako bi razmijenili znanja i iskustva, a sve to u godinu dana, koliko traje projekt. Međutim, nova saznanja neće dobiti samo učenici.

– Moramo priznati da se većina naših profesora još nije susrela s takvom tehnologijom i morat će se usavršavati i oni – dodao je ravnatelj škole Zlatko Radman.

Usavršavanje

Strukovni nastavnici tako će se obrazovati za korištenje opreme u laboratoriju, a educiranja njih 40-ak obuhvaća i informatičke radionice te radionice prezentacijskih, didaktičkih i pedagoških vještina. Potkraj projekta na okruglome stolu pred predstavnicima ostalih srednjih škola, Zavoda za zapošljavanje, Gospodarske i Obrtničke komore prezentirat će se sve naučeno u projektu.

Srednja škola u Bedekovčini surađuje s čakovečkom Gospodarskom školom i u njezinu projektu hidroponske proizvodnje povrća. – Čakovčani će uzgajati tri kulture, a kod nas će se uzgajati rajčica. Za njih je to nešto novo, a mi smo to već prošli i imamo neka znanja i iskustva – objasnila je Hudi-Vlahek.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije