Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zbogom, oružje S bob

Dali su dvije krave za pušku, pa im se sada od nje teško oprostiti

'podravina i bilogora, pitomaca, 22.03.2011. pitomacki bobiji (s lijeva na desno) freddy cizmar i sinisa tisljar svake godine sakupe zavidnu kolicinu nelegalnog oruzja koje u akcijama prikupljanja daj
Foto: 'Marija Lovrenc/VLM'
1/3
23.03.2011.
u 16:42

Da je Rambo imao oružje koje su dvojica policajaca skupili po mjestu, pobijedio bi i Chucka Norrisa - šale se Freddy Čizmar i Siniša Tišljar

Da je kojim slučajem Rambo imao oružje skupljeno na pitomačkom području, koje su od Lozana do Đurđevca građani dobrovoljno predali u akciji "Manje oružja, manje tragedije", pobijedio bi i Chucka Norrisa.

Ima ga još mnogo

Tom dosjetkom dočekali su nas pitomački plavci, 'bobiji' Freddy Čizmar i Siniša Tišljar, koji već treću godinu obilaze sela, ulaze u podrume, veru se na tavane i otvaraju škripave ladice, gdje leži oružje, eksplozivi, ručno rađene naprave ne samo od Domovinskog rata, nego i stariji primjerci.

Samo ove godine pitomački plavci mogu se, između ostalog, "pohvaliti" s nevjerojatnih 1500 komada streljiva različitog kalibra, 300 grama TNT eksploziva, puškomitraljezima Crvena zastava i M 53, prigušivačima, poluautomatskim oružjem, dimnom kutijom, vojnim karabinom koji su predali vlasnici.

– Mnogi se od oružja i danas jako teško odvajaju – kaže Tišljar, držeći u ruci dvije ručno izrađene kubure.

– Prate situaciju u svijetu i strahuju da će i ovo oružje, kakvo god bilo, ipak poslužiti ako dođe do najgoreg. A neprijavljenog oružja je, što god mislili, još uvijek puno ne samo po tavanima i podrumima, nego i u spavaćim sobama – kaže on, gledajući u arsenal dovoljan za naoružanje jednog voda koji bez problema može obraniti veće selo.

Dobro očuvano

– Kada je to oružje kupovano, nije ga bilo puno na tržištu, pa su ljudi na svakakve načine dolazili do njega. U selima i danas mnogima teško pada predati pušku ili mitraljez jer su za vrijeme rata davali po dvije krave za pušku, kolika je bila protuvrijednost – objašnjava Čizmar, dodajući da je veći dio dobrovoljno predanog oružja jako dobro očuvan.

U tri godine skupljanja, nagledali su se svega i svačega – od mitraljeza s nacističkim grbom, ručno rađenih eksploziva, minobacača, detonirajućih štapina, nekad i zdvajajući što će naći kada otvore ormar, bačvu ili izgriženu dasku. Kažu kako znaju u pomoć pozvati kolege iz protueksplozijskog odjela.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije