Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Crna udovica prijeti

Crne udovice razmnožile se u maslinicima južne Istre

crna udovica 1
Foto: Duško Marušić
1/3
05.07.2010.
u 11:09

- Samo u jednom masliniku na Vodnjanštini pronašli smo na jednom četvornome metru tri pa i više gnijezda crnih udovica - upozorava Nedjeljko Landeka iz Zavoda za javno zdravstvo.

Opasni pauk crna udovica i ovog se ljeta razmnožio po Istri. Tradicionalno joj je veliko stanište na jugu Istre, od Vodnjanštine sve do Rovinjskog sela, ali crnih udovica ima i uz Istarski ipsilon. Nedavno je nekoliko gnijezda pauka romantična imena otkriveno i u mladim maslinicima na Vodnjanštini. Nedjeljko Landeka iz Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije kaže:

- Samo u jednom masliniku podignutom lani na Vodnjanštini pronašli smo na jednom četvornom metru tri pa i više gnijezda crnih udovica. One se mogu pronaći ondje gdje su iskrčeni tereni, a takvi su i u mladim maslinicima. Ondje nema predatora i ima mnogo skakavaca koji su hrana crnim udovicama. Crne udovice stasaju krajem lipnja, a u svibnju izlaze iz gnijezda. Upravo je sada vrijeme kada je puno odraslih ženki i mužjaka, a odrasle su ženke te koje mogu probosti ljudsku kožu. Ubodi se događaju kada nagnječimo pauka, a pauci čak mogu ući u cipele pa zato valja pri radovima na polju nositi duboku obuću i rukavice. U ovo vrijeme ne preporučujem ni izležavanje na travi - kaže Landeka.

Vlasnicima maslinika preporučuje se da sami poduzmu mjere korištenjem jačih insekticida. U zadnjih šest godina na Vodnjanštini je posađeno 100.000 stabala novih maslina, samo ove godine 45.000 novih sadnica, a lani 18.000, navodi Franko Raguž, tajnik Agroistre u Vodnjanu. Jedan od poznatijih maslinara tog kraja Livio Belci kaže da maslinari znaju da u ovo doba ima crnih udovica, ali da one u maslinicima nisu opasne.

- Opasnije su crne udovice u vinogradima jer se penju po trsima, a ljudi golim rukama znaju čistiti vinograde ili plijeniti lišće - kaže Belci.

Iako su nami agronomi potvrdili da su od maslinara Vodnjanštine doznali da ima crnih udovica, sami maslinari o tome ne žele o tome javno svjedočiti. Pretpostavlja se da je jedan od razloga i strah od gubitka radnika u maslinicima.

Voditelj zaraznog odjela pulske bolnice Edi Terlević kaže da ove godine nije bilo prijavljenih uboda crnih udovica, a zlu ne trebalo, protuotrova ima dovoljno.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije