Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Eksponat na vodi

Brod Biokovo postaje putničko pristanište u središtu Siska

'27.7.2010-Sisak-Mjesto buduceg pristanista broda uz setnicu na Kupi Photo: Miroslav Santek/PIXSELL'
'Miroslav Santek/PIXSELL'
28.07.2010.
u 16:20

Projekt broda - pristaništa na Kupi uključuje i prostor za ugostitelje, carinu, javne skupove i kulturna događanja

Nakon ratne devastacije riječnih plovnih puteva, sve su brojnije aktivnosti uklanjanja ratnih šteta, osposobljavanja plovnog puta i stvaranja uvjeta za sigurnu plovidbu. Izgradnja riječnog navoza na Savi u Galdovu, obnova sisačkog Brodocentra, ali i brojne nove investicije koje pokreće sisačka Lučka uprava, trebale bi potvrditi gospodarske i turističke prednosti rijeka.

Iako svojom nadležnošću pokriva široko područje između Slavonskog Broda i Slovenije, pa gotovo do Jadrana, Lučka uprava najviše je investicijskih projekata planirala na području Siska, koji polako vraća značaj velikog riječnog središta. U prvom je planu uređenje savske luke u Crncu, izgradnja putničke luke i marine na Kupi u Sisku, te nekoliko privezišta za turističke brodove na Savi.

– Mnogi od ovih projekata već su pripremljeni. Posebno je zanimljiv projekt javnog putničkog pristaništa u Sisku, jer će njegovom izgradnjom Sisak moći bez problema primiti i veće turističke brodove, kao što je na primjer "Victor Hugo", koji je nedavno imao dosta problema pri dolasku u Sisak. Za uređenje pristaništa iskoristit ćemo brod "Biokovo", koji je u vlasništvo preuzela Lučka uprava i koji će trajno biti usidren na Kupi u središtu grada. Taj brod, sagrađen prije pola stoljeća, koji tri desetljeća nije održavan, spada u povijesnu baštinu, pa će se za svoju novu funkciju urediti i sanirati pod nadzorom konzervatora – kaže ravnatelj Lučke uprave Sisak Ivica Štefičić.

Lokacijska dozvola za postavljanje broda postoji, projekti su gotovi, a čeka se građevinska dozvola. Posebnom konstrukcijom trajno će se riješiti prilaz Biokovu i svim brodovima vezanim uz njega, bez obzira na vodostaj. Osim što će i sam biti reprezentativni povijesni eksponat na vodi, prostori Biokova moći će se koristiti za potrebe carine, ugostiteljstva, kulturna događanja i razne skupove. Investicija se procjenjuje na oko tri milijuna kuna, a financirat će se iz proračuna Ministarstva prometa.

Brod "Biokovo" sagrađen je u Piranu 1960. Morem, Dunavom i Savom došao je do Siska. Prvi je samostalno s dva snažna motora prošao kroz Đerdap. Tegljač je dio povijesti Dunavskog Lloyda.

Komentara 1

Avatar _Hedon_
_Hedon_
17:19 29.07.2010.

Brod je bio predivan a turisti dobrodosli, dajte iskoristite priliku

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije