Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
komušansko prelo

Bosanski običaji u požeškom kraju

Komušina (1)
Foto: Dusan Mirkovic/PIXSELL
1/3
31.03.2013.
u 13:31

Pokrovitelji priredbe bili su Požeško-slavonska županija i općina Brestovac, a posjetitelji i brojni gosti, među kojima su bili zemljaci pristigli iz Austrije, Njemačke i drugih zemalja, kao i oni iz RH, kušali su izvorne specijalitete

Više stotina nekadašnjih žitelja župe Komušina pokraj Teslića(BiH) okupilo se na tradicoonalnoj priredbi \"Komušansko prelo\" koju je u dvorani \"Bijela kuća\" pokraj Pleternice organizirala Udruga Komušana i prijatelja Komušine iz Brestovca. Ona okuplja raseljene stanovnike komušanskog kraja kojih se najveći dio u Požeškoj kotlini naselio nakon progonstva tijekom rata u Bosni i Hercegovini. Pokrovitelji priredbe bili su Požeško-slavonska županija i općina Brestovac, a posjetitelji i brojni gosti, među kojima su bili zemljaci pristigli za Uskrs iz Austrije, Njemačke i drugih zemalja, kao i onii raznih dijelova RH, kušali su izvorne specijalitete starog kraja.

Sudionioke je pozdravio potpredsjednik udruge Jozo Ilić, a nakon pozdravnih riječi umirovljenog generala Alojza Tomaševića i zamjenika požeško-slavonskog župana Ferdinanda Trohe priredbu je otvorio načelnik brestovačke općine Zdravko Mandić.

Tijekom cjelovečernjerg programa bogatstvo izvornih nošnji i običaja komušanskog kraja pokazali su folkloraši KUD \"Usorski izvori\" iz starog kraja, domaće KUD Komušina iz Brestovca, a predstavili su se izvorni pjevači braća Vidović sa pjesmama uz violinu i šargije, te izvođači narodnih pjesama Anto Ilić Olja, Mirko Ilić i Danko Franić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije