Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slavonski brod

Bomba uništena uz 200 metara visok stup zemlje i dima

bomba (1)
Foto: Ivica Galović/Pixsell
1/6
29.11.2012.
u 15:20

Policijski službenici protueksplozijske zaštite PU brodsko-posavske poduzeli su sve potrebne sigurnosne mjere i pratili transport bombe koja je nakon vađenja iz zemlje utovarena na vozilo kojim je otpremljena na lokaciju uništenja.

Gotovo dvjesto metara visok stup dima, prašine i zemlje kojom je bila zatrpana uzdizao se danas oko 13.30 sati s polja u Slobodnici, gdje je kontroliranom eksplozijom uništena 245 kilograma teška zrakoplovna bomba pronađena prilikom kopanja temelja kuće u Jagićevoj ulici u središtu Slavonskog Broda.

Policijski službenici protueksplozijske zaštite PU brodsko-posavske poduzeli su sve potrebne sigurnosne mjere i pratili transport bombe koja je nakon vađenja iz zemlje utovarena na vozilo kojim je otpremljena na lokaciju uništenja. Nakon toga se petstotinjak građana evakuiranih iz najuže zone uz Obrtničku školu moglo vratiti svojim domovima.

– Najopasnija faza u ovakvim je slučajevima obično prvo pomicanje bombe. Ništa manje opasno nije ni postavljanje u rov u kojem se uništava jer sve dok se  pomiče, uvijek postoji opasnost od eksplozije. Kada se bomba već položi, opasnost je manja, ali još uvijek su potrebne mjere opreza – rekao je Marijan Nikolaus, policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu u Upravi policije, zadovoljan što je cijela akcija izvedena brzo, sigurno i bez problema.

Već prvog dana ustanovljeno je da je riječ o bombi američke proizvodnje s dva upaljača, dužine oko 140 centimetara i promjera oko 40 centimetara, koja sadrži čak 120 kilograma eksploziva.

Vlasnik kuće (39) nije imao pojma da svega dva metra od njegovih ulaznih vrata na dubini od oko 130 centimetara gotovo 70 godina leži bomba zaostala od savezničkog granatiranja iz Drugog svjetskog rata. Stručnjaci iz protueksplozijske službe s gradonačelnikom Mirkom Dusparom razgovarali su i o ubojitom sredstvu koje se vjerojatno nalazi u Tvrđavi. Duspara je rekao da i nju treba čim prije ukloniti, a voditelj službe protueksplozijskog odjela iz MUP-a Zdravko Modrušan dodao kako prvo treba ispitati nalazi li se ona uopće tamo.

– Imamo neke naznake da bi ta bomba mogla biti u Tvrđavi, ali da bi se to pouzdano utvrdilo, treba ukloniti još dosta materijala. Idući tjedan izaći ćemo na teren radi snimanja situacije i dogovora – rekao je Modrušan.

>>U središtu Sl. Broda otkrili 250 kg tešku bombu, stanari evakuirani

Ključne riječi

Komentara 4

PR
prvacrta
15:58 29.11.2012.

Da je bomba bila njemačke proizvodnje, nebi ležala toliko dugo...

CP
copy paste
17:45 29.11.2012.

sve je dobro što se dobro svrši.svaka pohvala za policiju koja je danas odradila odličan posao.momci svaka vam čast,za ovo trebaju kugle u gaćama.

JA
jamanuša
19:07 29.11.2012.

za copy paste. neka si nahvalio one kojima je to posao, ne zaboravi da sam vidio staricu koja čuva ovce i usput vadi paštete nagazne ili polupismena bojovnika kako demantira - vadi exploziv iz maljutke sa alatom pošadom iz bešteka i kliještima za potkivanje konja hvala bogu sa uspjehom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije