Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zadržati stanovnike

Besplatne kuće za 25 mladih bračnih parova u općini Netretić

gracan
Kristina Stedul Fabac/Pixsell
09.08.2012.
u 14:30

Prednost će imati oni koji su iz tog kraja i nemaju nikakve imovine. Planiraju se i sportski sadržaji, ali i objekti javne namjene

Ako žele živjeti na području općine Netretić, mladi će bračni parovi moći besplatno dobiti komunalno opremljeno zemljište i građevinski materijal. Kuće bi se gradile na području naselja Dubravčani u blizini stare ceste prema Rijeci.

 Pomoć države

 – Općina je obavila prve dvije faze projekta. Izradili smo idejno rješenje, a zatim i urbanistički plan uređenja naselja Dubravčani. U okviru tog projekta nalazilo bi se 25 obiteljskih kuća različitih veličina i tipova.

Predviđen je i prostor za sportsko-rekreacijske sadržaje, zelene površine, ali i objekte javne namjene poput škole. Uskoro ćemo projekt prezentirati i Ministarstvu regionalnog razvoja. Na osnovu dosadašnjih pozitivnih reakcija vjerujemo da će se vrlo brzo krenuti u novu fazu koja bi obuhvaćala komunalno opremanje tog prostora prometnicama te instalacijama struje i vode – najavio je Ivica Gračan, načelnik općine Netretić.

 Novo naselje za mlade obuhvaćalo bi 26.831 kvadrat zemljišta, uz mogućnost dodatnog proširenja. Prema prostorno planskoj dokumentaciji kuće bi mogle biti samostojeće ili sagrađene kao dvojni objekti, a predviđena je i mogućnost gradnje podrumskih prostora. Ipak, morat će se voditi računa o izgledu koji ne smije odudarati od tradicijskog graditeljstva na tom prostoru.

 Zaustaviti odlazak

 – Rješavanje egzistencijalnih problema mladih jedini je način da ih se zadrži u ovom kraju i da ovdje ostanu živjeti. Tako će prednost imati mladi bračni parovi s našeg područja koji pritom nemaju nikakve imovine. Projekt Dubravčani, kako smo ga nazvali, dio je naše stalne politike kojom želimo zaustaviti depopulaciju u općini – zaključio je Gračan.

Ključne riječi

Komentara 3

TI
tintilinic100
15:52 09.08.2012.

Bojim se da će u ove kuće useliti oni kojima najmanje trebaju. Mladi koji nemaju gdje živjeti su oni koji nemaju novca za gradnju. Ovima koji će dobiti priliku da dobiju popust.. taj popust niti ne treba. Oni imaju novaca i neka si naprave svoju kuću.

Avatar kravata
kravata
08:27 10.08.2012.

Koji i od kuda če bit ovi mladi i od čega će živjeti u jednom selu udaljenom 15 kilometra od Duga Rese, možda zaposlenjem u Zagrebu, Selima opčine Netretić treba jedna investicija za zapošljavnje a kuća i priključaka ima, vode i struje ima i ne treba nikakvi investicija za te projekte koji u današnjoj situaciji nemaju nikakvih budučnosti. Kuća se gradi kad je stara pretijesna.

HA
Hatall
08:17 11.08.2012.

Sa sličnom idejom je izgrađena stambena zgrada u Netretiću u kojoj sada stanuje jedan branitelj , župnik i jedan podstanar. Druga zgrada ima samo temelje i armaturu.Ništa od svega, preskupi projekt (izrada urbanističkog rješenja). Možda bi prije opremanja prostora infrastrukturom trebalo napraviti popis zainteresiranih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije