Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
O stanju u gradu

Bandić u Nedjeljom u 2: Grad Zagreb s državom će na sud

milan bandic
arhivaVL
Autori: irl/VLM, SaD/VLM
01.07.2012.
u 13:54

Prvi čovjek Zagreba u razgovor s novinarom HTV-a dotaknuo se brojnih afera za kojega ga proizvaju, trošenju gradskog novca, među kojima su od nedavno, u javnosti, naširoko prozivani, projekti obnove Cvjetnog trga i gradnje fontana.

Grad Zagreb s državom će na sud zbog rješenja financijske inspekcije prema kojem, kako smo ekskluzivno objavili, Zagreb mora državi vratiti 337 milijuna kuna povučenih iz državnog proračuna. Podsjetimo, ti milijuni nepotrošeni su novac koji Zagreb nije vratio, a prema inspekciji to je morao učiniti.

O stanju u hrvatskoj metropoli koju vodi 12 zagrebački gradonačelnik Milan Bandić progovorio je kao gost Aleksandra Stankovića u emisiji "Nedjeljom u 2".

- Nije zadaća Ministarstva da govori što je po zakonu, to će utvrditi sud – rekao je Bandić.

- Znači li to da idete na sud?

- Hvala Bogu – odgovor je gradonačelnika koji je pozvao istu inspekciju u Zagrebački Holding kojemu „već šest mjeseci posuđuje novac za plaće“.

- Iz komunalnih primitaka se financiraju plaće, o tome bi trebalo Ministarstvo financija voditi računa. Dok sam ja ravnao Holdingom dvije trećine nije bilo član nijedne stranke. Nisam dao da se imenuje partijske poslušnike na odgovorne funkcije, a radije ih negdje drugdje uhljebim. Znate li vi koja je to šteta staviti partijskog apartčika na odgovornu funkciju? - poručio je gradonačelnik Zagreba koji je gradnju fontana i obnovu Cvjetnog nazvao ulaganjem u urbanu izvrsnost grada. No, ni ti projekti za koje je inspekcija također utvrdila da se nisu smjeli graditi, a ni povrat milijuna državi, ne bi bili uopće tema da je Bandić, kako je rekao, ostao u SDP-u.

Uz nabrajanje vlastitih uspjeha i mantrično ponavljanje 16-satnog dnevnog rada za Zagreb, Bandić o Davoru Bernardiću svojem najizvjesnijem nasljedniku na čelu grada „misli sve najbolje“.

Hoće štednju, a gradi fontane

Proračunska rupa od 350 milijuna kuna, ne zabrinjava Bandića, ali traži stezanje remena.

Pojasnio je kako je za zaposlenike, čije se plaće financiraju iz gradskog proračuna, propao treći krug pregovora sa sindikatima kao jedan od načina štednje. Istaknuo je kako neće biti isplata božićnica, regresa i jubilarnih nagrada ili propadaju kolektivni ugovori.

- Druga faza je smanjenje plaća, najavio je Bandić ističući da se ne boji štrajka.

Stankovića je zanimalo kako se može pozivati na štednju, u uvjetima dok renovira Cvjetni trg te gradi fontane, te nema zeleno svjetlo Gradske skupštine, na čemu je gradonačelnik Zagreba inzistirao objasniti investicijski plan najvećeg hrvatskog grada i način njegovog financiranja.

- Vi trošite milijune na stvari koje nisu neophodne, prozvao je Stanković dok ga je Bandić uvjeravao da to nije njegov hir te da to nisu njegove fontane, a da je plan gradnje prošao i u Skupštini pozivajući se na izraz urbanog identiteta kojega će Zagreb dobiti tim projektom.

Dvije fontane i dva pothodnika - pa to je Zagreb, smatra Bandić ujedno priznajući kako mu je plaća 19 tisuća kuna uz obilje prekovremeno odrađenih radnih sati. Smatra također da uz fontane Zagreb zavređuje preuređen Cvjetni trg.

Želim što više protukandidata na izborima

Bandić nije htio precizirati ulazi li u utrku za novi mandat za gradonačelnika, ali je poželio zagrebačkim biračima što više protukandidata na izborima.

Ocijenio je solidnim odnose s bivšim premijerom Ivom Sanaderom dok je on kao predsjednik Vlade obnašao dužnost, ali je u isti kontekst dobrih odnosa stavio suradnju i s bivšom premijerkom Jadrankom Kosor, te aktualnim Zoranom Milanovićem.

- Ja mogu uspravne glave mogu hodati bilo gdje u Zagrebu, smatra Bandić aludirajući na kvalitetu svoga rada i obnašanja gradonačelničke dužnosti.

Nazočnost u emisiji iskoristio je za "odapinjanje" strijele i u Zagrebački holding.

- Zbog šlamperaja i neodgovornosti Zagrebačkog holdinga, škola u Jelkovcu i bazen na Sveticama nisu još uvijek napravljeni, ali će biti iduće godine,  najavio je.

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentara 24

BA
Batman9
14:28 01.07.2012.

Na koliko ce on sebi smanjiti placu?

BU
BubyZG
14:35 01.07.2012.

Pozivati se da se radovi na gradnji fontana i renoviranju Cvjetnog trga moraju izvesti jer su natječaji završeni i UGOVORI potpisani i u isto vrijeme prijetiti raskidanjem kolektivnih UGOVORA .... hej, zar nisu svi UGOVORI svetinja i promjene su mogućee samo dogovorom ??? Ili ipak postoje Ugovori i "Ugovori" ??

DE
detour
15:04 01.07.2012.

bandic je katastrofa, ali je SDP-ovski holding dno dna. od kupovine limuzina do bezbroj stranacki uhljebljenih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije