Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dugovi

Slom Zagreba: Državi ne mogu vratiti 337,6 milijuna

'04.12.2011., Ulica Frana Folnegovica 6, Zagreb - Milan Bandic ceka rezultate parlamentarnih izbora.  Photo: Antonio Bronic/PIXSELL'
'Antonio Bronic/PIXSELL'
01.07.2012.
u 15:20

Zagreb nije vraćao novac od 2008. godine tumačeći da bi to bilo protuzakonito

Grad Zagreb državi mora vratiti 337,6 milijuna kuna, utvrdila je inspekcija Ministarstva financija u nadzoru proračuna metropole. Taj iznos povećava minus Zagreba na 1,1 milijardu i jasan je put u bankrot glavnog grada, koji je državnom proračunu ostao dužan novac od decentraliziranih funkcija. To znači da "višak" zakonski propisanog novca na koji ima pravo iz državnog proračuna Grad Zagreb nije vraćao.

Protuzakonito

S prošlom godinom dug je dosegnuo gore navedenu svotu, čije bi vraćanje u državnu blagajnu bez sumnje obezglavilo Zagreb. Novac koji dobiju, a ne potroše, lokalne jedinice, pa tako i Zagreb, moraju vratiti državi. No, u upravi Milana Bandića tvrde da takva mjera nije zakonski propisana te naprosto nepotrošeni državni novac nisu vraćali. Pročelnik za financije Slavko Kojić kaže da od 2008. Zagreb taj novac nije vraćao jer je, tvrdi, to protuzakonito.

>>Bandić u Nedjeljom u 2: Pozvao na štednju, ali ne odustaje od fontana

– Ako bismo vraćali ono što ne potrošimo, to više ne bi bilo 12 posto, na što imamo pravo. Nigdje u zakonu ne stoji da se novac koji nismo potrošili vraća u proračun pa su zato u veljači ove godine donijeli uredbu kojom su to uredili. Dakle, ako je to bilo riješeno zakonski, zašto bi onda sada donosili uredbu – pita se pročelnik, koji se nalazu inspekcije ne čudi.

Inspektori su u zagrebačku upravu ušli na poziv Gradske skupštine koja je tražila nadzor radi utvrđivanja zakonitosti trošenja novca građana na projekt obnove Cvjetnog trga i gradnje fontana kod NSK-a. Projekti su to koje je gradonačelnik Milan Bandić gurao unatoč proračunu koji je podbacio još u prvom tromjesečju. Mjerama obustave izvršenja proračuna planiraju se smanjiti, među ostalim, plaće zaposlenicima gradske uprave, zaustaviti pojedini projekti, ali ne i fontane te Cvjetni trg – projekti koji su pokazali svu disfunkcionalnost zagrebačke vlasti. Amandmani Skupštine nisu zaustavili radove na koje je, prema nalazu inspekcije, novac potrošen nenamjenski.

Zagreb na sudu

Sljedećih 15 dana gradonačelnik se ima pravo očitovati na financijski nadzor, a 15 dana od njegova odgovora postupit će Ministarstvo financija. Oni mogu podnijeti prekršajnu, kaznenu prijavu, odrezati novčanu kaznu do maksimalnih dva milijuna kuna ili narediti vraćanje potrošenog novca u proračun.

Bandićev se odgovor tek očekuje, ali sudeći prema riječima pročelnika Kojića, Zagreb bi s državom na kraju mogao i na sud. Spomenuta uredba kojom je određeno da se višak državnog novca mora vratiti u proračun nije, tvrdi Kojić, jača od zakona koji to ne propisuje. Zasigurno će to biti jedan od glavnih argumenata zašto je Zagreb zadržao 337 milijuna. U međuvremenu je inspekcija naredila "zagrebačkoj vladi" i izradu mjera kojima će pokriti manjak. Uz već skuplje režije, javni prijevoz, vrtiće... morat će se "uštipnuti" još negdje. I tako dok ponovno ne dobiju po džepu, građani Zagreba moći će "uživati" na novim pločama Cvjetnog trga ili u pogledu na fontane – ako se, dakako, dovrše.

Komentara 64

MA
malamlak
21:04 01.07.2012.

crveni kmeri na djelu! birali ste, imate!

BU
Bullshitter
15:53 01.07.2012.

Bandić bi se po stilu najbolje uklopio u Iranu. Zašto ne ode tamo, karijera bi mu bila puno bolja.

IN
InfoMan
17:46 01.07.2012.

Maloj firmi odmah blokiraju racun cak i za 1000kn duga, a velikima oprastaju, daju odgode itd. Kao sto vidimo, sve to placaju stanovnici koji i dalje sute i trpe. E pa tako i treba! Udri Bandicu jos jace po glupanima, jos vise ih opljackaj i zaduzi dok im ne dodje iz dupeta u glavu. No, tada ce biti kasno. Za sebe i pajdase se ne brini. Pobrinula se vlast kojs vam je osigurala zivot u BiH i Srbiji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije