Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VATROGASCI

Bacimo se katkad u more, ali spremni smo poletjeti u požar

'15.04.2010., Aerodrom, Varazdin - 5 javnih vatrogasnih postrojba sjeverozapadne Hrvatske vjezbalo je iskakanje iz helikoptera za nadolazecu sezonu pozara na moru.  Photo: Marko Jurinec/PIXSELL'
'Marko Jurinec/PIXSELL'
01.07.2010.
u 16:10

Prva ekipa vatrogasaca iz Varaždinske županije otputovala je na dežurstva protupožarne sezone na moru. Izmijenjuju se svakih 15 dana, a putuju i profesionalci i dobrovoljci

Još se helikopterom nisam spuštao u požar, ali spreman sam i na to! Na moru naročito treba paziti na vjetar, da te ne uhvati vatra. Lete velike iskre i žar, češeri s bora odlete 20 metara i opasni su. A da ne spominjem dim...

Oči pune dima

Namočimo si potkapu i idemo dalje. Lani su u Makarskoj tri hitne pomoći dečkima nakapavale oči. Sva sreća da smo dobili nove kacige s naočalama – kaže Nikola Kučar (24) iz Jalkovca, član Javne vatrogasne postrojbe (JVP) Varaždin.

Sprema se za dežurstvo na Jadranu, tzv. dislokaciju. Tri godine za redom ide u Državnu intervencijsku postrojbu u Šibenik.

Za razliku od Nikole, koji je profesionalac i ide po službenoj dužnosti, Velimir Tanašković (25) iz Gornjeg Kućana na 15 dana ide kao dobrovoljac.

– To mi je izazov, malo adrenalina, ali i zarada. Bio sam već u Živogošću. Nije bilo jačeg požara, tek lažne dojave. S promatračnice bi vidjeli dim, a ono, obitelj roštilja. Od mora smo 20 do 30 metara, stignemo se i baciti u vodu ili kartati belu. Ali netko uvijek dežura, a svi smo spremni odmah poletjeti – kaže Velimir. Inače radi na održavanju u nekoj tvrtki, a dobrovoljni je vatrogasac od šeste godine!

Na dan 170 kuna

Dobrovoljci na dislokaciji dobivaju 170 kuna po danu, smještaj i hranu.

Sezona na Jadranu traje od 30. lipnja do 30. rujna, ekipe se mijenjaju svakih 15 dana, a prva je ovaj tjedan već stigla na odredište, doznajemo od Ivice Labaša, županijskog vatrogasnog zapovjednika.

– Četvorica iz JVP-a idu u Šibenik. Oni su profesionalci, poput Nikole. Zaduženi su, među ostalim, za desante helikopterima na cijelom Jadranu. Trojica pak dobrovoljaca iz Vatrogasne zajednice Ivanca idu u Jelsu, a trojica iz Vatrogasne zajednice Varaždina u Živogošće – kaže Labaš.

Najveća je razlika između profesionalaca i dobrovoljaca u gašenju na moru, objašnjava, u tome što se profesionalci spuštaju iz helikoptera, po užetu, i usred požarišta pa im se dopremi oprema za gašenje, a dobrovoljci mogu putovati helikopterom, ali izlaze iz njega prije mjesta požara.

Ključne riječi

Komentara 1

SR
Srecko
17:35 01.07.2010.

Svaka Vam cast decki! Skidam sesir pred Vama. Od sveg srca Vam zelim da nemate nist za delati i da Vam bu dosadno za popizditi i najvaznija da se vrnite svi zdravi doma ! -cec

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije