Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Tallinn – grad iz bajke koji morate vidjeti

Tallinn
Foto: Shutterstock
1/5
PR
Autor
PR članak
13.03.2017.
u 08:45

Otkrivamo vam čak 9 vrhunskih razloga za posjet prijestolnici Estonije

Ovdje vas neće dočekati zmajevi, vještice, prinčevi, kraljice i slična stvorenja iz bajki, no pri samom ulasku u ovaj grad, dočekat će vas djevojke i mladići odjeveni u srednjovjekovnu odjeću, ali i širok osmijeh budući da Estonci posjeduju izuzetnu ljubaznost i prijateljski stav. Ubrzo ćete doći do zaključka zašto je ovaj gradić toliko poseban i drugačiji od svih mjesta koja ste do sada posjetili. Prekrasan i očuvan, Tallinn je glavni grad Estonije, malene države smještene daleko na sjeveru Europe, točnije, na najsjevernijem dijelu Baltika.

Tiho je evoluirao u pravo središte umjetnosti, a među njegovim kamenim uličicama naići ćete na skrivene i nevjerojatne restorane, umjetničke galerije, živu glazbu, kazališta i odlične barove. Dobro čuvane tajne Tallinna, kriju se upravo ovdje, u Starome gradu, čija se srednjovjekovna gradska jezgra ujedno nalazi pod zaštitom UNESCO-a. Kako biste što prije krenuli u otkrivanje ove živopisne bajke, u nastavku smo vam pripremili par zanimljivosti, zbog kojih ćete se rado uputiti u Estoniju, već 17. ožujka i to izravnim letom Croatia Airlinesa iz Zagreba.

1. Jeste li znali da Tallinn ima plaže?
Iako nije poznat kao grad s plažama, ljetni city break u Tallinnu može ubrzo postati opuštajući odmor na plaži. Pirita District nudi 2 kilometra netaknutih pješčanih plaža s čarobnim pogledom na Baltičko more.

2. Što popiti u Tallinnu
Svaki grad ima svoje autohtono piće, pa tako i Tallinn. Vana Tallinn je slatki liker izumljen 60-tih godina, a možete ga popiti toplog ili hladnog, samog za sebe, u koktelu, pa čak i u kavi. Sačinjen je od prirodnih sastojaka, glatkog je i pomalo gorkog okusa, s aromom cimeta, karamele, limuna i toplih začina. Živjeli!

3. Najviša zgrada Estonije – pogled vrijedan penjanja
Teletorn, TV toranj, ne samo da je najveća zgrada u Tallinnu, već i u čitavoj zemlji. Na 314 metara visine, imate priliku uživati u panoramskom pogledu na Stari grad, Baltičko more, ali i na obale Finske ukoliko vas posluži dobro vrijeme.

4. Mjesto za ljubitelje slatkih nota
Posjetite Maiasmokk, najstariji kafić u Estoniji, koji je svoja vrata otvorio još davne 1864. godine. Ime kafića u doslovnom prijevodu znači „sladokusac“, što ne čudi, obzirom da ćete upravo ovdje moći uživati u pravim domaćim slatkišima. Unutrašnjost kafića je ostala nepromijenjena gotovo cijelo stoljeće, a ljubitelji marcipana ovdje imaju priliku posjetiti i istoimeni muzej, koji se nalazi u sklopu ovog šarmantnog kafića.

Foto: screenshot/facebook

5. Dimnjačari i u Tallinnu donose sreću
Dimnjačari u Tallinnu nastavili su nositi uniforme još iz 19. stoljeća. Ukoliko ih sretnete, svakako dotaknite njihove mjedene gumbe, jer mit kaže kako upravo gumbići talinskih dimnjačara donose sreću.

6. Čovjek u crvenom plaštu
U srednjem vijeku, grad je imao svog krvnika. Legenda kaže kako je loša sreća ići mu ususret, stoga mu je napravljen crveni plašt, kako bi se isticao u gomili. Pazite da ga ne sretnete 

7. Najstarija zgrada u Tallinnu
Najstarija zgrada u Tallinnu je Dominikanski manastir Svete Katarine, koji datira iz 1246. godine. Unatoč činjenici da se nalazi u samom centru, ovo je jedna od najbolje čuvanih tajni u gradu, dok za ljetnih mjeseci imate priliku posjetiti i muzej unutar dvorišta.

8. Wellness na estonski način
Posjetite Kalmu u Kalamaji – najstariju gradsku saunu koja datira još od 1928. godine. „To je sauna s dušom, ali i dugom povijesti“, reći će domaćini, no ovdje vas neće oduševiti samo ambijent, već atmosfera koja vlada prostorom. Takvu saunu, tvrde znalci, nećete pronaći niti u jednom wellness & spa centru.

9. Ovisnici o glazbi – 12 bodova ide Estoniji
Pjevanje je za Estonce nacionalna opsesija, stoga ne čudi kako su 2001. godine pobijedili na Eurosongu s pjesmom „Everyobody“. Postoje i jazz događanja tijekom jeseni, a nađete li se ovdje 1. listopada, proslavite s domaćinima „Dan glazbe“, kada se pop nastupi održavaju na neobičnim mjestima kao što su vojarne, trgovački centri ili pak javni prijevoz.

Foto: screenshot/facebook

Svako mjesto ima svoje poznate i popularne znamenitosti, ali i one za koje malo tko zna. Upravo takve kriju se u bajkovitom Tallinu, a kako smo vam otkrili tek nekoliko, vama prepuštamo da upoznate ostale priče i zabavne legende koje vas očekuju putovanju u Estoniju od 17. do 19. ožujka po cijeni već od 2.790 kn po osobi, uz obaveznu doplatu za zrakoplovne pristojbe, ali i uključenim cjelodnevnim izletom u Helsinki. Više informacija o programu potražite na www.atlas.hr ili nazovite besplatan info. telefon 0800 99 98.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?