Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
01.10.2016. u 17:30

Hrvatska nije registrirala migrante da bi izbjegla da joj ih Zapad vrati

Vraćanje migranata u Hrvatsku, u kojoj su bili registrirani, ali su nastavili put dalje na zapad, i pritom pozivanje na Dublinski sporazum, točnije verziju sporazuma nazvanu Dublin III prema kojoj je imigrant briga države na koju prvu stupi u EU, još je jedan u nizu apsurda u imigrantskoj krizi. Jer, ako ništa drugo, Dublinski sporazum u tom obliku više i ne postoji. Ako bi se u nekoliko riječi morala sažeti imigrantska kriza, koja je – naglasimo to – velikim priljevom ljudi preko Sredozemnog mora u Italiju i Španjolsku počela godinama prije nego što se otvorila tzv. zapadnobalkanska ruta, govorili bismo o ignoriranju problema, ad hoc i refleksnim odlukama, prebacivanju problema na druge (države), proizvoljnoj interpretaciji europskih pravila, poput Dublina III.

Za ilustraciju fleksibilnog i oportunog tumačenja pravila: dok su iz Europske komisije grmjeli na Hrvatsku da mora poštovati Dublin III i registrirati sve imigrante, što je Hrvatska pokušavala izbjeći ignoriranjem pravila i zbog ovakvog ishoda i teoretskim pretvaranjem zemlje u hotspot, njemački je ministar unutarnjih poslova Thomas de Maizière govorio da je taj sporazum mrtav. I Komisiji je postalo jasno da je Dublin III neprovediv u izvanrednim situacijama kao što je imigrantska kriza jer bi rubne države, s iznimkom Grčke u koju ne vraćaju azilante jer im država ne jamči zaštitu ljudskih prava, preplavili imigranti iz cijelog EU.

Reforma Dublina išla je upravo u tom smjeru da se azilanti sada raspoređuju i po kapacitetima država. No kao i kod kvota za migrante, i ovaj plan ima nedostatke jer ne uzima u obzir – ljude. Ni migrante koji ne žele u neke države, a ni neke stanovnike nekih država koje ne žele migrante, što će referendumom najvjerojatnije sutra potvrditi i Mađari.

EU nema kapaciteta za donošenje i provedbu europskog migracijskog plana i – ne bude li novog priljeva migranata – kriza će još tinjati u EU i ovakve će iskre, s vremena na vrijeme, frcati.     

>> Mađari u nedjelju vjerojatno odbacuju europski sustav kvota

>> Broj izbjeglica u Njemačkoj zbog greške u sustavu u manji nego se mislilo

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije