Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
25.08.2016. u 11:45

SDP nije politizirao i stao je u obranu Krstičevića, što HDZ u slučaju Matića nije

Iako je kampanja za parlamentarne izbore poprilično anemična, čak i lišena ideoloških rasprava, dva su događaja ipak prodrmala učmalu atmosferu. Prvo se zakuhalo na relaciji Srbija-Hrvatska zbog srbijanskog zakona o univerzalnoj jurisdikciji, pa su uslijedile izjave srbijanskog premijera Aleksandra Vučića koji izjednačava Jasenovac i Oluju, da bi potom anonimni desno orijentirani umirovljeni generali preko tjednika Nacional optužili svog “kolegu po činu” Damira Krstičevića da je u rujnu 1991. godine još bio u JNA, da je poslovnu karijeru izgradio na poslovima s MORH-om, spominju se špijunski dosjei... Budući da je napad anonimnih generala tempiran upravo u izbornoj kampanji, a Krstičević je nositelj liste HDZ-a u desetoj izbornoj jedinici kao i na prošlim izborima, on je po svemu sudeći politički motiviran.

Damir Krstičević nije trebao dugo čekati da u njegovu obranu stane legendarni general Ante Gotovina kao i 4. gardijska brigada, ali doživio je ono što prije njega od strane HDZ-a nije doživio, primjerice, bivši ministar branitelja Predrag Matić Fred (kad se preispitivao njegov ratni put) – da ga je zaštitio i SDP-ov Ranko Ostojić. Ostojić je na Facebook profilu napisao da je 20. prosinca 1991. godine položaj na dubrovačkom ratištu predao upravo Damiru Krstičeviću, odnosno 4. gardijskoj brigadi. Uz opasku da mu je pun kufer obračuna 25 godina nakon što se dogodila istina. SDP u ovom slučaju nije politizirao i nije zagrizao bačenu kost, čak i u političkoj kampanji i borbi za vlast poštuju se vrijednosti poput Domovinskog rata i ratnici koji su sudjelovali u obrani Hrvatske.

S druge strane, HDZ-u su branitelji u mandatu Milanovićeve Vlade često bili kanal za artiljeriju na SDP. Generali koji se anonimno obračunavaju s Krstičevićem očito spadaju u grupaciju koja protestira i protiv Plenkovićeva, tzv. briselskog HDZ-a.

Nije sporno da se mogu preispitivati i ratni putovi i djelovanja u ratu, ali kad se to radi usred kampanje, onda to ima sasvim drukčiju konotaciju. 

>> Ivo Lučić: Kome vjerovati, nekom 'M-u' ili časnom ratnom zapovjedniku?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije