Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slano&Slatko

Tajna Tetsubina: Život je prekratak da bismo ispijali čajeve iz vrećica, zar ne?

tetsubin
Foto: Promo foto
11.02.2016.
u 12:00

Tetsubin dugo čuva toplinu čaja i čini ga ugodnim za ispijanje u velikom stilu. Nakon ovog iskustva, potaknuta beskompromisnim užitkom u šalici najfinijeg japanskog sencha čaja dozvolit ću si parafrazirati velikog Goethea

Početkom svake godine iz Japana, bez iznimke, dobivam predivan album fotografija trešnjinog cvata, proslava u domu i ceremonije ispijanja čaja. Apsolutno nezaobilazan napitak svakodnevice, ali i kod važnih proslava, a sama je ceremonija priprave i ispijanja sveto pismo japanske kulture.

Upravo je to bio i moj prvi susret s tetsubinom metalnim čajnikom, neizostavnim komadom svakog japanskog domaćinstva. Dugo sam vjerovala da su tetsubini namijenjeni isključivo za japanski način priprave čaja, do slučajnog susreta u jednom njemačkom tea-roomu, gdje sam ugledala impozantnu zbirku desetaka tetsubina i poslužitelja koji je dovezao nikad dotad, a ni poslije, viđen izbor čajeva u predivnim rezbarenim drvenim kutijama. Ostavio ih je gostima na izbor te s puno strpljenja i vještine svakom gostu u posebni tetsubin, točnije u cjedilo, dozirao količinu listića te u intervalima od desetak sekundi nadolijevao kipuću ili vruću vodu, ovisno o vrsti čaja.

– Neki čajevi iziskuju vodu zagrijanu do 80 stupnjeva dok neki obavezno moraju biti “ofureni” kipućom – objasnio nam je. Ostavio je da se listići opuste nekoliko minuta, izvadio cjedila s uvelim listićima, odložio na gueridon i udaljio se. Ritual čaja na europski način. Nezaboravno!

Otada sam u izlozima finih dućana s čajevima često obraćala pažnju na tetsubine raznih oblika, veličina i ornamenata. Ponajviše originalne crne boje, no i zelene, roza, plave ili čak žarkocrvene, Iako fascinirana, odgađala sam kupnju s predrasudom da neću biti dovoljno vješta. Sve dok nisam upoznala Satoshija Iwashimizu. Samozatajni gospodin u najboljim godinama predstavljen kao jedan od proizvođača cijenjenih japanskih tetsubina predstavio mi je svoje predivne čajnike, ali i malu školu priprave čajeva u tetsubinu. Osim kvalitetnog čaja potrebno je strpljenje i pravovremeno nadolijevanje vode u pravilnim vremenskim intervalima, tri puta po jedna četvrtina od ukupnog volumena, dok posljednja četvrtina mora ostati prazna. Nakon toga u tri do četiri minute, ovisno koliku jačinu čaja želimo dobiti, metalno gusto cjedilo s listićima se vadi i poklapa poklopac da se tekućina odmori. Tetsubin dugo čuva toplinu čaja i čini ga ugodnim za ispijanje u velikom stilu. Nakon ovog iskustva, potaknuta beskompromisnim užitkom u šalici najfinijeg japanskog sencha čaja dozvolit ću si parafrazirati velikog Goethea: Život je prekratak da bismo ispijali čajeve iz vrećica, zar ne?

>>Noblesse oblige: Kolekcija sablji za spektakularno i vješto otvaranje šampanjca

>>Apsolutni must have za osviještene gurmane nove generacije

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije