Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivan Hrstić

Svi sad očekuju vidjeti tko će biti sljedeći Crnoja

Sabor, plenković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
20.10.2016.
u 11:22

Paradoksalno, Hasanbegovićevi izgledi čak su i malo porasli nakon Pupovčeve javne ucjene, no dokrajčila ih je upravo preagresivna intervencija s desnog krila HDZ-a! Jer kao što Plenković nije mogao sebi priuštiti dojam da mu Pupovac kadrovira u Vladi, nije mogao popustiti ni ucjeni iz vlastite stranke

Sudac je zasvirao, a Haso i Vaso zatekli su se u zaleđu. Dok je Vaso pokorno otišao na klupu, Haso nije odolio prije toga ne zapucati u nebranjeni gol. No, nema dvojbe, bez obzira na sveopće razočaranje fanova, Zlatko Hasanbegović previše je pametan da bi pokrenuo pokret otpora umjesto da sačuva svoje mjesto i sačeka svoju priliku.

Nitko nije pretplaćen na ministarsko mjesto, pa ni on. Andrej Plenković sam je, uvaživši odnose snaga, odabrao svoju Vladu, kako je i prikladno za čovjeka koji je jedini bio u stanju HDZ izvući s ruba ponora.

Kritičari napadno zaboravljaju: ostvario je ono što su i oni sami donedavno smatrali nemogućim – preokrenuo rezultat, donio stranci trijumfalnu pobjedu i izbacio iz igre Zorana Milanovića. To jednostavno moraju poštovati.

Nevjerojatna je ta fiksacija na Hasanbegovića, kao da isključivo o njemu ovisi budućnost svemira. No, iako je ovakav sastav Vlade ostavio nemalo nezadovoljnih, teško je očekivati da će se netko usuditi javno protiv Plenkovića, barem dok on ne napravi neku stvarnu neoprostivu grešku.

Bez obzira na široke simpatije, Hasanbegovićeva baza u stranci još uvijek je relativno uska. Objektivno, u vrhu HDZ-a većinu mnogo više žulja što je ostao Orepić nego što je ispao Hasanbegović. Mnogo ih više smeta to što je Plenković ne samo preskočio Hasanbegovića, nego i što inzistira na Nini Obuljen, protiv koje vode kampanju velikih razmjera, u kojoj se stvarni argumenti temeljito miješaju s fiktivnim.

Posve je nejasno zašto su neki do zadnjeg trenutka bili uvjereni da će Plenković poštedjeti Hasanbegovića. Većina njegovih najkontroverznijih izjava zlonamjerno je interpretirana, no i on sam počinio je mnoštvo grešaka, koje će morati platiti.

Očito je da on ne mari mnogo kako će njegovi nastupi biti zloupotrijebljeni u rukama političkih neprijatelja, kojima “znanstvena” argumentacija ne znači baš ništa. Ponekad je dobro dovesti ministre “sa strane”, koji će razmrdati ustajali status quo, no, u pravilu, stalna konfrontacija nikad nije dugoročno mudra taktika. A Hasanbegović se više iz nje nije znao izvući. Zapravo bi i za njega moglo biti bolje dobiti šansu na nekom posve drugom mjestu.

Hoće li to biti mjesto gradonačelnika Zagreba? U toj utrci prošao bi daleko bolje nego aktualni šef zagrebačkog HDZ-a, možda bolje i od šefa zagrebačkog SDP-a, uzeo bi i dobar dio glasova aktualnog gradonačelnika, no ti izbori umnogome podsjećaju na predsjedničke – da bi na njima pobijedio, moraš zadovoljavati interese potpuno suprotstavljenih skupina i klijentela, što nitko ne zna bolje od Milana Bandića.

Još je prerano reći da je Bandićevo vrijeme prošlo. No, već i ulazak u drugi krug s Bandićem bio bi veliki uspjeh, iako bi to za Plenkovića značilo da se klatno u stranci ponovno vraća previše udesno.

Paradoksalno, Hasanbegovićevi izgledi u zadržavanju fotelje ministra kulture čak su i malo porasli nakon Pupovčeve javne ucjene, no dokrajčila ih je upravo preagresivna intervencija s desnog krila HDZ-a! Jer kao što Plenković nije mogao sebi priuštiti dojam da mu Pupovac kadrovira u Vladi, nije mogao popustiti ni ucjeni iz vlastite stranke, u kojoj bi nakon toga izgubio teško stečenu kontrolu.

Nina Obuljen, doduše, veliki mu je rizik, potencijalna mina, jer, ako sama ne nastavi posao koji je počeo Hasanbegović i sama ne raščisti nedoumice u HAVC-u, sve eventualne nepravilnosti na koje naiđe iduća revizija bit će pripisane – samo njoj.

Čini se da je, svjesno ili ne, Plenković u Vladi ostavio više no jedan gromobran, ministre koji će privlačiti munje i gromove te skretati pažnju s važnijih stvari. Svi sad očekuju vidjeti tko će biti sljedeći Crnoja, tko će biti percipiran kao najslabija karika njegove Vlade, na koju će koncentrirati paljbu.

Po svemu sudeći, “lijevi” će, za početak, tući po novom ministru znanosti, a “desni” po ministrici kulture. A jedino će Živi zid i Frankeri odmah po sredini, “u glavu”, po ministrici gospodarstva koju drže pripadnicom bankarskog lobija, suodgovornu za nezakonito poslovanje banka.

Nekoliko je tu tvrdoglavih ministara nepokorne prirode, ali i niz teških sektora, u kojima će svaki potez netko dočekati na nož. Jasno je da je za Plenkovića medeni mjesec uglavnom iscurio, no to ne znači da mu slijedi tvrdo prizemljenje. Čak i ako svi ministri ne izdrže do kraja mandata, to ne znači da Vlada neće.

Nikome se ne žuri u nove izbore, pa ni SDP-u, a ponajmanje HSS-u i HSLS-u, koji žele što dulje uživati u poklonu na koji ne bi mogli ponovno računati. Uz malo sreće, on još dugo ovako može nasmiješen surfati na vrhu vala.      

>> Plenković točan u sekundu, a show mu oteo Ivan Pernar

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije