Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Marinko Jurasić

Zašto to što je napravila Tihomiru Oreškoviću nije napravila Zoranu Milanoviću!?

Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
06.02.2016.
u 21:21

Predsjednica je nametnula pitanje je li riječ o politički motiviranim smjenama.

Ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije Dragan Lozančić mogao je podnijeti ostavku, čime bi priznao nezakonit rad, ali njemu je očito časnije bilo prihvatiti “nečasni otpust” koji može dobiti jedino uz supotpis predsjednika države i Vlade. Nakon desetodnevnog mrcvarenja smjene, predsjednica je konačno potpisala razrješenje Dragana Lozančića zbog “povrede Zakona” zbog koje više “ne uživa njezino povjerenje”, ali i predstojnika Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost Ivice Panenića zbog, a ne radi, kako piše u priopćenju, “neosiguravanja provođenja poslova iz djelokruga UVNS-a”. 

Kolinda Grabar-Kitarović dovela je potpisivanjem “nečasnih otpusta” dvojice čelnika u neugodnu situaciju Tihomira Oreškovića, a kako su obojica bili izabranici bivših predsjednika i premijera, nametnula je i pitanje je li riječ o politički motiviranim smjenama. Bizarno je da nakon razgovora predsjednice i premijera, tek što je predsjednik Vlade, na upit novinara, rekao kako će o smjeni Lozančića donijeti odluku sljedeći tjedan zajedno s predsjednicom države, iz Ureda predsjednice stigne priopćenje o njegovom razrješenju bez obrazloženja – nedopustivo za tako važnu funkciju – u čemu se sastoji povreda zakona. Tako da možemo samo pretpostavljati kako je uzrok tomu uistinu ono što su ovih dana mediji pisali, neizvještavanje predsjednice da kontaktira sa Zdravkom Mamićem, koji je pod mjerama tajnog nadzora. Potpiše li i premijer razrješenja, u očima javnosti ispast će da odrađuje što je predsjednica tražila od njega.

Nije li primjerenije bilo da su razrješenje supotpisali i objavili zajedničko priopćenje? Ili, ako ovako šalje poruku da su to odvojeni procesi na koje nije htjela utjecati, zašto je onda prethodno iz njezina Ureda pokrenuta medijska kampanja? Vijest o nadzoru Mamića objavljena je lani potkraj listopada, a predsjednica je za to možda i prije znala. Zašto je predsjednica čekala tri mjeseca sa smjenom? Zašto to što je napravila Tihomiru Oreškoviću nije napravila Zoranu Milanoviću!?

Komentara 62

Avatar abakus
abakus
21:38 06.02.2016.

Jurasiću: Predsjednica NE MORA dati nikakvo objašnjenje zašto smjenjuje Lozančića. Nema povjerenja više u njega i to je dovoljno. To vam je čak i Josipović rekao. Ali tupite ga vi novinari i tupite...

MR
MrkiMedo
22:01 06.02.2016.

Ako bivši premijer Milanović preko tajnih službi špijunira predsjednicu, a šef tajnih službi o tome "ništa ne zna", onda zaista više nema niti malo prostora za suradnju predsjednice sa šefom tajnih službi. Traženje objašnjenja i slično nije ništa drugo nego jeftino politikanstvo.

MA
MarioG
21:46 06.02.2016.

Kako nije objasnila? Rekla je da nema povjerenje u njega. Kako bi imala kad je doticni spijunira u ime Milanovica? Valjda je njegov posao da stiti predsjednicu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije