Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
30.06.2016. u 07:16

Lakše bi bilo ne trošiti na izbore nego se okupiti u Lisinskom i klicati Plenkoviću

U HDZ-u nema junaka koji bi se, uz Andreja Plenkovića, uključio u utrku za izbor novog šefa stranke. Teoretski još postoji mikronska mogućnost da na kandidaturu uspiju nagovoriti Zlatka Hasanbegovića, no to će ići jako teško jer on shvaća da njegovu kandidaturu i po mogućnosti pobjedu najviše žele – Zoran Milanović i SDP.

Što se rujanskih parlamentarnih izbora tiče, SDP bi se puno komfornije osjećao kada bi HDZ vodio Hasanbegović, a bude li to Plenković, morat će voditi “sofisticiraniju” kampanju. Plenković jednostavno ima veći “kohezivni” kapacitet i računa se da bi HDZ dobio više glasova s njime nego s Hasanbegovićem na čelu. U HDZ-u se nikako ne mogu koncentrirati na dvije stvari odjednom, na izbor šefa i parlamentarne izbore. Pa će, izgleda, stradati unutarnja demokracija. Ne nađu li nekog “zeca” u zadnji čas, 17. srpnja će se članovi HDZ-a opet naći pred “dvojbom” – koga zaokružiti na listiću sa samo jednim kandidatom?

Ne bude li protukandidata, HDZ gubi i besplatnu medijsku pretkampanju za parlamentarne izbore jer, kada bi Plenkoviću netko disao za vrat, mediji bi pokazali veliki i svakodnevni interes za izbore za šefa HDZ-a. Kao što su ga iskazivali kada se pripremao unutarstranački boj SDP-ovih Milanovića i Komadine. Bude li Plenković jedini kandidat, mediji će jedva pribilježiti da je uopće i postao predsjednik. Tako bi peti po redu lider HDZ-a (Tuđman, Sanader, Kosor, Karamarko) mogao biti izabran uz mikronski legitimitet.

Prema atmosferi koja se oko njega stvara (svi koji odustanu od kandidature kažu da je Plenković najbolji izbor), sve već nalikuje na jednu veliku aklamaciju. HDZ je već jednom tako “izglasao” novog šefa, Jadranku Kosor, dakle klicanjem izaslanika bez prebrojavanja glasova. Završi li Plenković bez protukandidata, jednostavnije bi bilo ne trošiti na izbore s jednim imenom na listiću, nego da se izaslanici okupe u Lisinskom i Plenkoviću dovoljno jako kliču. Listić s jednim imenom ili klicanje, svejedno. Legitimitet je tu ionako podjednak.

>>HDZ-u želim dati političku vjerodostojnost

Ključne riječi

Komentara 7

DU
Deleted user
09:03 30.06.2016.

Ili netko želi razdor u HDZ pred izbore za Sabor.

V1
Vinkazeljka 1115
09:34 01.07.2016.

Ovaj naslov me podsjeća Nema junaka kao što Ban Jelačić.ustani bane Hrvatska te zove.... slušali smo devedestih prošlog stoljeća.

DU
Deleted user
14:02 30.06.2016.

Je, opet izbori bez izbora. HDZ izgleda ne može bez "jedinstva" iako je vidjelo kako je završilo s Kosoricom i Karamarkom. No veći je problem Plenkoviću što sa strankom preuzima i stranački vrh sazdan od Karamarkovih pouzdanika. Svi do jednog, jedne, su se "do jučer" zaklinjali Karamarku. Zna li Plenković u što se upušta sklapajući pakt s takvim ljudima? Već nakon parlamentarnih izbora na kojima HDZ neće proći dobro, svi će mu okrenuti leđa i tražiti njegovu "glavu".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije