Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
19.11.2016. u 17:58

Stvarnost se želi opisati kao rezultat djelovanja privida kako bismo ostavili neuzdrmanom sliku o našoj vlastitoj ispravnosti

Nakon Trumpove pobjede na predsjedničkim izborima, koja je mnoge iznenadila, svjedoci smo prave gigantomahije, divovske borbe između istine i privida. Koprena privida je pod prisilom realnosti pala, ali je jako teško prihvatiti realnost.

Mnogi su živjeli u zabludi i čvrsto vjerovali u privid, ali je ta obmana bila toliko jaka da ona još uvijek ima moć nad nama, unatoč tome što se protivi svakoj evidenciji. Na taj način, izostankom podrške realnosti za naše vjerovanje, vezanje uz privid postaje još jače, gotovo patološko.

Laž je tada, paradoksalno, jedino što nas još vezuje uz realnost, naš način na koji komuniciramo s njom. Jedino tako iskrivljenu je još možemo prihvatiti. I tako sve više tonemo u privid i ostajemo zarobljeni u laži.

Otuda svjedočimo hiperinflaciji najfantastičnijih mogućih strategija samoobmane pri objašnjavanju Trumpove pobjede – od onih pomalo praznovjernih, koje tvrde da se samo čudom može objasniti njegova pobjeda, do onih koje bi hinile skepsu i prosvijećenost, a koje kažu da je njegova pobjeda rezultat nekakve prijevare.

Želi se promijeniti stvarnost, pošto sami nismo sposobni za promjenu. Još i više, stvarnost se želi opisati kao rezultat djelovanja privida kako bismo ostavili neuzdrmanom sliku o našoj vlastitoj ispravnosti.

Na taj način samo potvrđujemo vlastito robovanje laži koju smo sami kreirali. Tako je, nakon niza neuspjelih strategija poricanja realnosti, prije par dana lansiran novi interpretativni hit, pod sloganom “Lažnih vijesti” (“Fake News”).

Naime, radi se o tome da je jedna profesorica komunikologije i medija iz Massachusettsa, izvjesna Melissa Zimdars, napravila listu sajtova i portala s “lažnim vijestima”, među koje je, pored satiričnih sajtova s lažnim vijestima – kakav je kod nas poznati News-Bar – uvrstila i neke sajtove koji bi se teško mogli podvesti pod taj nazivnik, poput Breitbarta ili Lew Rockwella.

Može vam se ne svidjeti sadržaj tih sajtova, od kojih većina imaju snažnu libertarijansku ili konzervativnu ideološku platformu, ali je besmisleno reći da se radi o sajtovima koji sadrže lažne vijesti. Drugim riječima, profesorica Zimdars napravila je listu sajtova koje bi trebalo staviti na svojevrsni internetski Index librorum prohibitorum i cenzurirati na društvenim mrežama.

Ne treba spominjati da je dotična profesorica radikalno lijevih ideoloških uvjerenja i da su joj ideološki motivi bili presudni pri pravljenju te liste.

Ono što zabrinjava pri svemu tome jest to što se vijest o mladoj profesorici komunikologije, koja ima ambiciju u virtualnom svijetu zveckati svojim cenzorskim škaricama, pronijela internetom kao požar, i to upravo preko mainstream medija.

Uz to, ta njezina inicijativa poklopila se nekako s glasinama da Facebook i Google planiraju blokirati sajtove s lažnim vijestima. Još samo da programeri s Facebooka i Googlea konzultiraju famozni cenzorski popis i cijela stvar počet će sličiti na dobar plan. Mainstream mediji kao da su jedva dočekali tu vijest o “lažnim vijestima” kao dobrodošlo objašnjenje za muke u koje su se sami uvalili.

Naime, ako je itko tijekom kampanje američkih izbora širio lažne vijesti, onda su to upravo mainstream mediji, od New York Timesa i Washington Posta, do CNN-a, CBS-a i NBC-ja. Mailovi koje je pustio Wikileaks otkrili su da su ti mediji faktički radili kao medijska ispostava Demokratske stranke.

No, kako je teško priznati vlastitu pogrešku i raditi na samopreispitivanju o profesionalnoj odgovornosti prema vlastitu pozivu, onda je bolje svaliti krivnju na neke famozne sajtove s “lažnim vijestima” i riješiti se konkurencije i ekipe koja je puno čestitije radila svoj novinarski posao.

Uz to, dobivamo gratis i objašnjenje iznenađujuće Trumpove pobjede – naime, Trump svoju pobjedu duguje naivnosti ljudi koji su, zavedeni “lažnim vijestima”, listom glasali za njega, a ne za Hillary. No, to nikako ne može izbrisati činjenicu da je za Trumpa glasalo 60 milijuna ljudi, od kojih su mnogi vrlo pametni i bistri.

To je tvrda realnost koja se opire svakom objašnjenju i interpretaciji koja bi je pokušala nekako kompromitirati. Mediji imaju veliku odgovornost za jadno stanje u kojem su se našli. Već dugo znamo da se tradicionalni mediji bore s novim tehnološkim izazovima i pojavom novih medija i društvenih mreža.

Mnogi misle da će bitku s novim tehnologijama neizbježno izgubiti. Međutim, velika je razlika izgubiti iz tehničkih razloga i otići zbog moralnog posrnuća i tonjenja u sve dublju laž i, na kraju, zagovaranja cenzure.

>> Trump izabrao radikalno desnog Sessionsa za državnog odvjetnika, Pompea za direktora CIA-e

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije