Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
23.04.2016. u 18:23

Mogli bi PR-ovci organizirati da se ispod gnijezda javnosti objavi i neka učinkovitija mjera demografske politike od onih 1000 eura stimulacije

Čudno kako se nitko od vladinih PR-ovaca nije sjetio iskoristiti Malenu i Klepetana kao simbole nade i vjere u to da (ipak) dolaze bolji dani i da se bar nešto pokreće. Topla priča koja je razgalila srca stigla je kao naručena. A prije manje od mjesec dana odvijala se drama. Samo je još to trebalo da Klepetan ne dođe.

Kao da u ovoj zemlji nema dovoljno razočaranja, samo je još on trebao zeznuti stvar i ostaviti Malenu. Srećom, sletio je u gnijezdo koje je čuvala jer sama nije mogla na put zbog ozlijeđenog krila. Vratio se nakon sedam mjeseci gastarbajterstva u nekoj afričkoj zemlji. Kao i proteklih godina, preletio je više od 13.000 kilometara.

Kasnio je šest dana, pa su se već pojavila naklapanja da je pronašao drugu. Partnericu ili zemlju. Srećom, nije. Rode su monogamne ptice, pa će isti par najčešće cijeli život provesti zajedno. Možda se i dvoumio, možda mu je sunce tuđeg neba ljepše i toplije sjalo, možda je i zalutao, ali kao da je osjetio da se jednostavno mora vratiti.

Rode su simbol rađanja, a kome je demografska obnova potrebnija nego Hrvatskoj koja nestaje, kako je to na jednom HDZ-ovu skupu o mogućnostima demokratskog oporavka upozorio demograf Anđelko Akrap, istaknuvši da su kontinentalni dio Dalmacije, Lika, Gorski kotar, zapadna Slavonija i Zagorje demografski ispražnjeni jer nema radnih mjesta. Nema kruha, pa su u tim krajevima iseljavanja česta. Neki postaju dnevni migranti, neki u inozemstvu ostanu godinama, dok ne zarade za “gnijezdo”, a neki se nikad i ne vrate. Osim toga, prošle je godine rođeno 7000 djece manje. Nastavi li se pad stope nataliteta dosadašnjim tempom, Hrvatska će, kažu, za pedesetak godina imati milijun stanovnika manje. I rode su ugrožene ptice. Nestaje im prirodnog staništa. No, ne bune se previše i uglavnom šute. Zato ih neki i zovu pticama bez glasa. Komuniciraju klepetanjem. U Afriku lete jer ovdje preko zime za njih nema hrane. Ne putuju zato što ih ne drži mjesto ili zato što žele avanturu, nego da bi preživjele.

Klepetan se, eto, vratio Malenoj, i sad su već, čitamo neki dan, u gnijezdu i dva jaja. Nova simbolika! I zato, zbog te pozitive koju su donijeli, bilo bi lijepo da ih u njihovu skromnom domu u Brodskom Varošu obiđe i netko iz Vlade. Nedostaju nam sretne priče, pa makar i o rodama, kad ih je već tako malo o ljudima. Malena i Klepetan zaslužni su za hepiend u godini u kojoj većina građana nešto očekuje, a nade u to da će se očekivanja ispuniti sve je manje.

Usput, mogli bi PR-ovci odmah organizirati da se ispod gnijezda javnosti objavi i neka učinkovitija mjera demografske politike od onih tisuću eura stimulacije. Premda, svima je, naravno, jasno da su sigurna radna mjesta i kruh najbolji poticaj za zasnivanje obitelji, samo što se još nisu dosjetili kako ih stvoriti. A tada na scenu stupa kompanija “PR & s(p)inovi”.

>>New York Post o Klepetanu: Ovaj rodan romantičniji je od vašeg supruga

>>Malena otjerala uljeza, ali njezina Klepetana još nema

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije