Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tri ključne stvari

Burna rasprava na stranačkim tijelima - HDZ ključa zbog soliranja premijera

HDZ
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
1/9
08.03.2016.
u 20:00

Na stranačkim tijelima hadezeovci su se pobunili jer smatraju da Orešković zanemaruje HDZ koji ga je doveo za premijera

U HDZ-u ključa nezadovoljstvo zbog postupaka nestranačkog premijera Tihomira Oreškovića, a do izražaja je došlo danas na stranačkim tijelima (Nacionalno vijeće, Predsjedništvo i Središnji odbor) gdje su se povele rasprave o premijerovu sve češćem i sve većem soliranju.

Tri su ključne stvari koje su hadezeovci zamjerili premijeru, ali i tražili odgovore od Tomislava Karamarka, šefa HDZ-a i prvog potpredsjednika Vlade.

Zar mi nemamo stručnjake

Prvo, kap koja je prelila čašu jest premijerov angažman Jakše Puljiza, bivšeg zamjenika SDP-ova ministra Branka Grčića, za koordinatora svih strateških projekata. – Puljiz nam se natura kao veliki stručnjak, a zar u HDZ-u među 220.000 članova nema stručnjaka? Pa on je bio zamjenik najnesposobnijeg ministra čije je ministarstvo povuklo najmanje novca iz fondova EU – prepričao nam je jedan član Predsjedništva raspravu koja se danas otvorila. Bez rukavica se prigovaralo, nastavio je naš sugovornik, da se premijer ni s kim od dvojice potpredsjednika Vlade ne konzultira, nego radi po svom. – Nije Orešković premijer zato što je lijep i pametan, nego zato što ga je HDZ na tu funkciju doveo – kritizirali su premijera članovi Predsjedništva, s kojima smo razgovarali, prepričavajući raspravu sa stranačkih tijela. Drugo, hadezeovce je razljutilo to što premijer već 15 dana na razgovor nije primio Milijana Brkića, HDZ-ova kandidata za ministra branitelja i glavnog tajnika HDZ-a, dakle drugog čovjeka stranke.

– Jednoglasno smo se složili da to nije dobra poruka i da to nije način odnosa prema Milijanu Brkiću i HDZ-u. Razgovor je već trebao biti obavljen – prepričavaju nam članovi Predsjedništva negodovanje koje su hadezeovci bez uvijanja pokazali prema premijeru Oreškoviću. Prigovaralo se, doznajemo, i zato što je premijer pozvao braniteljske udruge da one kandidiraju svoje ljude za ministra branitelja. – Zar su poljoprivredne udruge birale ministra poljoprivrede ili turističke udruge ministra turizma? – kritizirali su hadezeovci u hotelu Panorami gdje su jučer održana stranačka tijela. – Ministarstvo branitelja je u kvoti HDZ-a i zašto premijer ne dopusti HDZ-u da odabere svog kandidata za ministra? – pitali su se hadezeovci.

Brkić htio 20.000 potpisa

Treće, kritizirali su i zašto nitko ništa ne pita HDZ-ove odbore koji su četiri godine radili programe u svojim sektorima (svojevrsna vlada u sjeni), a sad ispada da su te četiri godine bacili u vjetar.

Naši sugovornici kažu da je Karamarko poručio da će o svemu razgovarati s premijerom. Karamarko je prije kraja Središnjeg odbora napustio Panoramu, a zasad je on jedini ozbiljan kandidat za šefa HDZ-a. HDZ je, naime, danas usvojio pravila i rokove o održavanju unutarstranačkih izbora pa će se tako 17. travnja, u prvom krugu bude li više kandidata, birati predsjednik HDZ-a, prvi put po načelu jedan član – jedan glas. Za predsjedničku kandidaturu potrebno je prikupiti 5000 potpisa u idućih 13 dana. Bilo je ideja da uvjet bude čak 20.000 potpisa, pa se smanjivalo na deset, odnosno sedam tisuća, no Karamarko je to, doznajemo, presjekao i rekao da se ide s 5000.

Zagovornik 20.000 potpisa bio je glavni tajnik Milijan Brkić jer smatra da je 5000 potpisao premalo za stranku od 214.000 članova (to je utvrđen broj članova). Na izborima u HDZ-u ipak će moći birati i biti birani svi članovi, bez obzira na to plaćaju li članarinu, osim dužnosnika koji će izgubiti to pravo ako nisu plaćali članarinu. Sabor HDZ-a je 28. svibnja kada će se delegatski birati Predsjedništvo, potpredsjednici itd...  

>>Izoliranjem Karamarka rade pogrešku

>>Izbori za predsjednika HDZ-a 17. travnja. Brkić: Orešković me još nije pozvao na razgovor

Komentara 15

BA
bakulušić
20:50 08.03.2016.

Ne treba bježati od novih izbora!

JO
jozomali
10:02 09.03.2016.

U HDZ- ne razumiju što se to dogodilo na prošlim parlamentarnim izborima! Ljudi ne žele nijednu od dvije najjače stranke same u vla.di! Ne ide u glavu? Nikad više ni HDZ ni SDP neće osvojiti vlast bez da su u koaliciji s nekim! Uvijek će biti neki Most! Na prošlim izborimasu mislili da će osvojiti dvotrećinsku većinu pa su bili tek relativni pobjednici što je narodski rečeno jad od uspjeha! Ovaj put bi moglo biti i manje!...jer su se u HDZ-u svojim odlukama potrudili da tako i bude!

LU
lunar777
11:40 09.03.2016.

Iva Puljić Šego na zadatku pamfletiranja po instrukcijama sa Iblerovog trga...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije