Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
04.12.2016. u 14:30

Antiamerikanizam među Europljanima ne jenjava. Zašto? Z

Smrt kubanskog diktatora Fidela Castra ponovno je pokazala dvostruka mjerila. Možda je i razumljivo da su Castrovom revolucijom bili očarani ljevičari, ali zašto su njegovim likom opsjednuti i europski neljevičari? Zašto se žaluje za generalom Castrom, a nije se žalovalo za generalom Franciscom Francom? Zar su žrtve ljevičarskih generala manje važne od žrtava desničarskih generala?

Na stranu to što su u Zapadnoj Europi komunističke i socijalističke stranke bile uvijek naklonjenije istočnoeuropskim diktaturama nego zapadnim demokracijama (do pojave Willyja Brandta u Njemačkoj, pa i Enrica Berlinguera, a posebno Bettina Craxija u Italiji), nego su i tzv. intelektualci ljevice, posebno oni u Francuskoj, bili bliži Rusiji nego Americi. I sada kad u Rusiji na vlasti nisu ni komunisti ni socijalisti, već bivši špijun i, pokazalo se, veliki vjernik, tim istim intelektualcima koji mrze i tajne službe i Crkvu ipak je draža Moskva od Washingtona.

Antiamerikanizam među Europljanima ne jenjava. Zašto? Zbog američkih vojnih akcija po svijetu? Zašto se, a takva je bila i naredba u Vjesniku, pisalo o američkoj “invaziji“ na neku državu i sovjetskoj “intervenciji“ u nekoj državi.

Zar ulazak tenkova u Prag nije bila invazija ili ulazak sovjetske armije u Afganistan nije bila okupacija? U međunarodnoj trgovinskoj razmjeni postoji “načelo najpovlaštenije nacije” (Most favoured nation). Čini se da se to načelo u politici pretvorilo u “najpovlašteniju tiraniju“.

Mnogi europski političari, novinari i pisci koji nemaju veze s ljevicom bili su blaži u kritiziranju sovjetske diktature i iz straha da ne budu proglašeni kriptofašistima. Che Guevara je u SSSR-u vidio istog imperijalista, samo s drukčijim predznakom, kakvim je smatrao i SAD.

Što se Castro više približavao Moskvi, to se Che od njega više udaljavao. Ako je jedan socijalistički revolucionar, kakav je bio Che, smatrao SSSR imperijalističkom državom, zašto to ne mogu shvatiti europski ljevičari? Ili je njihova mržnja prema SAD-u tolika da im zamagljuje pogled pa i u diktatoru Castru vide heroja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije