Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUDSKI VJEŠTAK:

'Zabranjeno je slanje poruka u kojima se prikriva identitet pošiljatelja'

poruka
Foto: VL
09.01.2015.
u 16:38

Propisana je zakonska kazna za prekršitelje od 100.000. do 1,000.000,00 kuna

Hedda Martina Šola, str. spec. oec., stalni sudski vještak za marketing, odgovorila je na upite novinara o možebitnoj povredi zakona zbog slanja reklamnih/izbornih SMS poruka.

Njezino očitovanje prenosimo u cijelosti:

"Tržišna komunikacija u Republici Hrvatskoj uređena je zakonom. Postoje različiti oblici promocije, no svaki oblik komunikacije zahtijeva osim postulata struke i etičnosti i zaštitu potrošača. Vezano za vaše pitanje je li izravna promocija putem slanja SMS poruka biračima uoči izbora dopuštena: Zabranjeno je u svrhu promidžbe slanje kratkih tekstualnih poruka (SMS) kao i multimedijskih poruka (MMS) u kojima se pogrešno prikazuje i/ili prikriva identitet pošiljatelja u čije se ime šalje elektronička poruka. Propisana je zakonska kazna za prekršitelje od 100.000. do 1,000.000,00 kuna. Također, trebate biti upoznati da svaki oblik elektroničke komunikacije (neovisno je li riječ o promociji putem elektroničke pošte ili tekstualne (SMS) ili multimedijalne (MMS) poruke), dopušten je samo uz prethodnu pribavljenu privolu pretplatnika ili korisnika. Drugim riječima, ako pošiljatelj tekstualne poruke ima osim svojevrsne baze kontakata i pisane privole pretplatnika ili korisnika, nije u prekršaju kad koristi ovakav oblik tržišne komunikacije. Međutim, prilikom korištenja ovakvog oblika promocije, pošiljatelj treba jasno naznačiti pravi broj s kojeg je poslao tekstualnu poruku (SMS) kako bi primatelj poruke, i to bez naknade, mogao poslati zahtjev za sprječavanje daljnje komunikacije.

Ako građani prime tekstualnu poruku s određenom intencijom glasanja/ne glasanja uoči izbora, a da prethodno nisu dali privolu za svoj broj mobilnog telefona i njegova korištenja u promotivne svrhe, predlažem da proslijede dobivenu tekstualnu poruku na e-mail: nezeljeni.sms@hakom.hr

U prijavi specificirajte broj s kojeg ste primili poruku, datum i vrijeme primitka, vaš broj mobitela, vaše osobne podatke i cijeli sadržaj poruke. U prilogu možete proslijediti i fotografiju zaslona telefona gdje je vidljiva primljena poruka, u svojstvu materijalnog dokazivanja."

Komentara 33

CR
Crazyhorse
17:12 09.01.2015.

VOLIM HRVATSKU ,VOLIIIIIIIM KOLINDU

Avatar alojzijelojzek1967
alojzijelojzek1967
17:25 09.01.2015.

Njih najviše smeta sadržaj prikazane poruke.ISTINA. Hrvati, ne glasajte za Josipovića.

AJ
ajmo
17:14 09.01.2015.

Ma to je Josipovič podmeče klipove. A i jedno pitanje što je sa tvrdnjama gospodina novinara Malića o poštenju Josipoviča pa ono je strašno što čovijek tvrdi i to lijevičar Ivi Josipovič=Ivo Sanader.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije