Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Beus Richembergh:

'Bilo bi najbolje da Grabar-Kitarović sama zatraži ocjenu ustavnosti izbora'

Goran Beus Richembergh
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
14.01.2015.
u 15:52

"Žurni pravorijek Ustavnoga suda spriječio bi sve daljnje špekulacije", piše Goran Beus Richembergh.

Saborski zastupnik HNS-a Goran Beus Richembergh na svom Facebook-profilu komentirao je medijske napise da bi se drugi krug izbora trebao ponoviti zato što Kolinda Grabar-Kitarović nije osvojila više od 50 posto glasova, kada se uračunaju i nevažeći listići.

Beus Richembergh smatra kako bi najbolje bilo da novoizabrana predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sama zatraži ocjenu ustavnosti izbora. HNS-ovac je status na Facebooku napisao prije nego što je danas Sandra Petrović Jakovina, članica izbornog stožera Ive Josipovića, najavila da postoji mogućnost da Ustavni sud ponovno provjeri valjanost rezultata predsjedničkih izbora zbog neuključivanja nevažećih listića u drugom krugu izbora i prije nego što je iz Ureda predsjednika Josipovića stiglo priopćenje da je Josipović na temu izbora "sve rekao u izbornoj noći kada je priznao poraz i čestitao novoizabranoj predsjednici RH gđi Grabar-Kitarović". U tom se priopćenju naglašava i da njegov izborni stožer više ne postoji i "nitko od bivših članova stožera nije ovlašten davati ikakve izjave u ime stožera ili sadašnjeg predsjednika Republike Ive Josipovića".

"Situacija neugodna za Josipovića, ali još gora za Kolindu Grabar-Kitarović"

Beus Richembergh u svom statusu piše kako je ova situacija neugodna za Ivu Josipovića, "ali još gora za Kolindu Grabar-Kitarović". "Sumnje u ustavnost njenoga izbora u drugome krugu koje su se danas pojavile, popraćene jasnim matematičkim analizama, ozbiljne su koliko su i kontradiktorne i Državno izborno povjerenstvo je zbog toga vjerojatno na sto muka jer mora uskoro proglasiti službene i konačne rezultate. To je teško breme za već proglašenu pobjednicu koja se ni kriva ni dužna našla u vrtlogu oprečnih tumačenja", piše Goran Beus Richembergh.

"Zato bi najbolje bilo da ona sama zatraži hitnu ocjenu ustavnosti, svakako prije najavljene inauguracije. Žurni pravorijek Ustavnoga suda spriječio bi sve daljnje špekulacije i osnažio načelo vladavine prava kao i stabilnost političke institucije predsjednika Republike", zaključuje Richembergh.

Do cijele zavrzlame je došlo zato što neki smatraju kako bi se, zato što Kolinda Grabar-Kitarović, nije osvojila više od 50 posto glasova, kada se ubroje i nevažeći listići, trebao ponoviti drugi krug izbora jer u Ustavu stoji formulacija da se "predsjednik Republike bira većinom svih birača koji su glasovali" i dodaje da "ako ni jedan od kandidata ne dobije takvu većinu, izbor se ponavlja nakon 14 dana". No, u Zakonu o izboru predsjednika piše da je u drugom krugu glasovanja "izabran kandidat koji dobije najveći broj glasova birača koji su glasovali" i da se izbori ponavljaju samo "ako kandidati dobiju isti broj glasova", što se u slučaju Kolinde Grabar-Kitarović i Ive Josipovića nije dogodilo, jer je HDZ-ova kandidatkinja dobila 32 tisuće glasova više.

>>Josipović: Neću se miješati, HDZ: Zakon je jasan, Milanović bi trebao priznati poraz

>>Rekordni broj nevažećih listića na predsjedničkim izborima

Komentara 138

Avatar HipnosPajdaš
HipnosPajdaš
15:58 14.01.2015.

Gospode Bože....pa tko to sve sjedi u saboru.Tko ovakve bira ?

DR
drugPlenky
15:58 14.01.2015.

Narodne novine su u studenom 1995. objavile da se prekriženi listići izričito ne računaju prilikom brojanja glasova, pa je prigovor Sandre Petrović-Jakovina sasvim besmislen a i ovog lika koji je cijeli život saborski uhljeb, kad misliš da ne mogu ništa oni te demantiraju

DU
Deleted user
15:58 14.01.2015.

Emir u prazno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije