Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Robert Podolnjak:

'Ako Kolinda Grabar-Kitarović nije predsjednica, onda nije ni François Hollande!'

podolnjak
Foto: Boris Ščitar/Večernji list
1/3
14.01.2015.
u 16:10

Prema neslužbenim rezultatima koje je objavilo Državno izborno povjerenstvo, u drugom je krugu glasovalo (prema glasačkim listićima) 2,258.023 birača, a za Grabar Kitarović 1,114.865 birača

Može li pobjeda Kolinde Grabar-Kitarović biti osporena jer nije pobijedila natpolovičnom većinom svih onih koji su glasovali u drugom krugu predsjedničkih izbora? Sandra Petrović Jakovina iz izbornog stožera Ive Josipovića, koja je bila zadužena za pravna pitanja, izazvala je veliku buru svojom izjavom za tportal kojom je osporila pobjedu Kolinde Grabar Kitarović i najavila mogućnost da će od DIP-a i Ustavnog suda zatražiti ocjenu je li pobjeda Kolinde Grabar-Kitarović regularna. No, nakon nekoliko sati povukla je ručnu i za Večernji list rekla kako je njena izjava "nekorektno prenijeta", kako je to govorila u svoje ime, a ne uime SDP-a ili Ive Josipovića. Pitali smo je ima li informacija da se u SDP-u o toj temi pričalo.

– Nemam takva saznanja – rekla je. Također, Sandra Petrović Jakovina tvrdi da o ovoj temi nije pričala ni sa šefom Vlade i SDP-a Zoranom Milanovićem.

Njezino tumačenje polazi od ustavne odredbe: "Predsjednik Republike bira se većinom svih birača koji su glasovali. Ako ni jedan od kandidata ne dobije takvu većinu, izbor se ponavlja nakon 14 dana". Kakva se većina traži u drugom krugu, Ustav ne definira, već to propisuje Zakon o izboru predsjednika RH, za koji Petrović Jakovina tvrdi da je u suprotnosti s Ustavom: "Na ponovljenom izboru izabran je kandidat koji dobije najveći broj glasova birača koji su glasovali. Ako kandidati dobiju isti broj glasova, izbor se još jednom ponavlja."

Prema neslužbenim rezultatima koje je objavilo Državno izborno povjerenstvo, u drugom je krugu glasovalo (prema glasačkim listićima) 2,258.023 birača, a za Grabar-Kitarović 1,114.865 birača. S tim da DIP ima i podatak o broju važećih listića koji predstavlja zbroj glasova danih kandidatima, i u odnosu na koji je Grabar-Kitarović ostvarila većinu. 

Prema tumačenju za koje se zalaže Petrović Jakovina, oni koji su nezadovoljni s dvoje kandidata u drugom krugu mogli bi blokirati izbore tako da se predsjednika države nikad ne izabere, mišljenja je i ustavnopravni stručnjak za izborne sustave prof. dr. sc Robert Podolnjak, inače i donedavni član Josipovićeve stručne skupine koja je radila na ustavnoj reformi: 

– To je interpretacija koja bi nas dovela u situaciju da na svakim izborima imamo ustavnu krizu, koju bi mogli izazvati oni koji su nezadovoljni kandidatima, i to putem nevažećih listića. Ustav ne govori ništa o većini potrebnoj u drugom krugu već je to prepušteno zakonskoj razradi. Takvo je i francusko rješenje, koje smo i mi preuzeli prije četvrt stoljeća. U protivnom, to zakonsko rješenje bilo bi protuustavno, ali četvrt stoljeća tu zakonsku odredbu nikad nitko nije osporavao i na svim fakultetima mi smo u skladu s tim rješenjem podučavali studente. Dakle, kad se pisao Ustav, polazilo se od francuskih ustavnih rješenja gdje je na prošlim predsjedničkim izborima glasovalo 37 milijuna birača, a François Hollande je pobijedio sa 18.000.668 glasova odnosno 51,64 % glasova, dok je Nicolas Sarkozy osvojio 16,860.685 glasova odnosno 48,36 % glasova, te je bilo 5,82 % nevažećih glasova. Dakle, po toj pogrešnoj logici ni Hollande u Francuskoj ne bi bio predsjednik. A, kao što vidite, Francuzi u one koji su glasovali ne računaju nevažeće glasačke listiće – obrazložio je prof. Podolnjak.

Komentara 178

GO
google385
16:21 14.01.2015.

Anketa ko je za smjenu milanovica za dobrobit hrvatske? neka mi udari plus

DU
Deleted user
16:23 14.01.2015.

Bravo. Glas struke i razuma u jednoj časnoj osobi.

Avatar Karl_Habsburg
Karl_Habsburg
16:18 14.01.2015.

Eto, jedan pametan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije