Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hdssb u saboru

Predložili da se uputi zahtjev za utvrđivanje ustavnosti referendumskog pitanja

Josip Salapić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
06.12.2013.
u 14:51

Prijedlog da se pošalje zahtjev Ustavnom sudu RH došao je ih kluba zastupnika HDSSB-a

Nakon što je Stožer za obranu hrvatskog Vukovara prikupio više od 650.000 potpisa za raspisivanje referenduma o ćirilici, klub zastupnika HDSSB-a predložio je Hrvatskom saboru da uputi zahtjev Ustavnom sudu RH za utvrđivanje ustavnosti referendumskog pitanja, odnosno jesu li ispunjene pretpostavke iz članka 86. stavka 1. do 3. Ustava Republike Hrvatske za njegovo raspisivanje.

Učinjeno je to, ističe HDSSB, temeljem čl. 95. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske i to nakon što su se građani potpisivanjem ''očitovali o tome jesu li "za" to da se "ravnopravna službena uporaba jezika i pisma kojim se služe pripadnici nacionalne manjine ostvaruje na području jedinice lokalne samouprave, državne uprave i pravosuđa kada pripadnici pojedine nacionalne manjine čine najmanje polovicu stanovnika takve jedinice".

- Još jednom naglašavamo kako je Klub HDSSB-a u rujnu ove godine predložio raspravu u Hrvatskom saboru s točkom dnevnog reda Prijedlog Zaključka o problematici postavljanja dvojezičnih natpisa u Gradu Vukovaru i primjeni Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. Da je navedena rasprava provedena, a Zaključak konstruktivnim političkom dijalogom usvojen vjerujemo kako ne bi bilo potrebe za raspravom o raspisivanju predmetnog referenduma, stoga još jednom pozivamo predsjedništvo Hrvatskoga sabora da navedenu točku dnevnog reda uvrsti u saborsku raspravu po hitnoj proceduri - navodi se u priopćenju kojeg potpisuje Josip Salapić.

>>Miljenić: Treba vidjeti ima li dovoljno potpisa za referendum o ćirilici

Komentara 10

Avatar Finanz
Finanz
15:12 06.12.2013.

Ovaj referendum ce se zabraniti jer je vlasti jasno da se narod "oteo kontroli" i ne slusa "direktive" koje mu se salju s vrha. Vlast znade da bi referendum prosao,a to im nije u interesu.

Avatar klikun
klikun
19:23 06.12.2013.

Opet politički promašaj,kako se može jedna slavonska stranka kompromitirati sa zahtjevom za ocjenu ustavnosti,a njihovo izborno tijelo je upravo Osjek ,Vukovar i Vinkovci.Kod nas u Slavoniji se kaže prave se pametni ,a s..u za štagljom

KO
Kolateral100
20:36 06.12.2013.

Referendumsko pitanje trebalo bi glasiti: "jeste li za to da na podrucju cijele hrvatske jedni sluzbeni jezik bude isklucivo hrvatski jezik?" i tocka!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?