Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poslovni uzlet

Predsjednik poslovnih anđela: Izgubio sam nekoliko milijuna kuna jer nisam imao mentora

davorin štetner
Foto: Borna Filić/PIXSELL
16.06.2016.
u 11:58

Onog trenutka kad vas ovi potporni mehanizmi osposobe za samostalno obavljanje djelatnosti, spremni ste i za izlazak na tržište, zaključak je panela.

U sklopu Poslovnog uzleta grada Ivanca održana je panel diskusija pod nazivom "Kako potaknuti samozapošljavanje". Težak put do financijskih sredstava, neizvjesnost na tržištu i manjak iskustva razlozi su koji mlade demotiviraju u inovativnim poslovnim iskoracima. No, tu su poslovni anđeli i poduzetnički inkubatori koje budućim poduzetnicima omogućavaju povoljnije radne prostore i usluge mentorstva. Onog trenutka kad vas ovi potporni mehanizmi osposobe za samostalno obavljanje djelatnosti, spremni ste i za izlazak na tržište, zaključak je panela.

Milorad Batinić, gradonačelnik grada Ivanca, je istaknuo da je gospodarska situacija u županiji obilježena pozitivnim trendovima. Najavio je i nastavak rada na promjeni strukture novootvorenih mjesta, ali i da se u taj proces moraju uključiti i drugi dionici. „Na nacionalnoj razini treba stvoriti pretpostavke za prosperitet i iz institucija trebaju doći određene potporne mjere“, poručio je. No, poslovni biznis ima svoju logiku, pa je teško s lokalne razine procjenjivati koliko će koja sredina u određenom trenutku biti atraktivna pojedinom investitorima. U ovoj je regiji problem velika konkurencija i blizina glavnih prometnica, državnih granica i velikih gradova u okolici, nastavlja Batinić, pa u vlastiti razvoj trebamo ulagati neumorno kako bismo se istaknuli, piše Poslovni.hr.

Martina Golčić, direktorica Koprivničkog poduzetnika, kaže da grad Ivanec primjer sredine koja je na dobrom putu. „U Koprivnici zbog istog potencijala planiramo izgradnju novih tisuću kvadrata inkubiranog prostora jer se lokalni poduzetnici trenutno nalaze u vrlo turbulentnom vremenu u kojem se od njih očekuju brze reakcije i snalaženje na tržištu. Na vrhu liste usluga koje u Koprivničkom poduzetniku nudimo su najkvalitetniji mentori koji novim generacijama mogu pružiti najbolje savjete. Inkubatori, u cjelini, imaju ulogu prepoznavanja potencijala u određenoj ideji“, smatra Golčić. Dodala je i da djecu od malih nogu treba poticati na inovativno promišljanje, što će se bitno odraziti na broj uspješnih poduzetnicima u godinama koje nadolaze.

Davorin Štetner, predsjednik hrvatske mreže poslovnih anđela (CRANE), smatra da je za uspjeh potrebno mijenjati poslovni mentalitet u Hrvatskoj. „Poslovni anđeli danas su još uvijek apstraktan pojam. Riječ je o privatnim investitorima koji se od klasičnog investitora ističu po tome što mentoriraju i poduzetnike potiču na hrabre odluke. Pokazalo se da projekti u Hrvatskoj više trebaju savjetodavne usluge nego sam novac. Treba zapamtiti i da svaki neuspjeh, zbog iskustva, nosi i potencijal za sljedeći uspjeh. Svojedobno sam, iz razloga što nisam imao mentora, izgubio nekoliko milijuna kuna“, pojasnio je Štetner. Privatni investitori zainteresirani za ulaganja u inovativne tvrtke u ranom stadiju razvoja, odnosno poslovni anđeli, poduzetnicima pomažu da vlak uspjeha ulove na vrijeme – zaključio je.

Željko Vincek, direktor VIN-Projekta s osnovnom djelatnošću projektiranja elektrotehničkih sustava, izrade energetsko-upravljačkih ormara i razvoja upravljačkog softvera, pojašnjava kako u vrijeme osnutka njegove tvrtke nije bilo potpornih elemenata poput poduzetničkih inkubatora. „Snalazili smo se kako smo znali, učili na vlastitim greškama. S vremenom smo se razvijali, s inicijalne djelatnosti širili i na druge segmente a nove smo vještine savladavali uz osluškivanje tržišta. Financirali smo se iz vlastite dobiti, a danas poslujemo i izvan Hrvatske i to u rasponu do 90 posto“, kaže Vincek.

Upravo je Vicek u Goranu Ribiću, direktor tvrtke Tesla, pomogao u razvoju. „U strukama koje nisu tehnološke presudno je osloniti se na kvalitetnog mentora. Diploma ne podrazumijeva i operativno znanje. Ispočetka je najvažnije uz sebe imati osobu od koje možete učiti, naročito u manjim tvrtkama gdje ste, uz proizvodnju, obavezni raditi sve: od komunikacije s klijentima i investitorima do birokracije. Iskustvo nekog tko je takvo što već prošao na vlastitoj koži pokazalo se najvažnijim“, smatra Ribić. Tvrtka Tesla danas pruža usluge vezane uz projektiranje, nadzor, konzalting, inženjering, proizvodnju, izvođenje, održavanje, ispitivanje i prodaju opreme, postrojenja i građevina. Poseban naglasak kod realizacije svakog projekta, kaže Ribić, stavljaju na energetsku efikasnost, obnovljive izvore energije i zaštitu okoliša.

>> Daruvar: Zdravstveni turizam u Hrvatskoj ima potencijala za milijardu eura godišnjeg prometa

>> Iskoristite priliku i sudjelujete u besplatnim poslovnim edukacijama diljem Hrvatske

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije